Українська делегація приїхала на зимову сесію ПАРЄ \ фото Council of Europe/ Candice Imbert

Українська делегація приїхала на зимову сесію Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ), яка проходить у Страсбурзі 27-31 січня, боротися за Україну та цінності Ради Європи.

Читайте такожВерховна Рада схвалила повернення України в ПАРЄ

Про це повідомила голова постійної делегації Верховної Ради у ПАРЄ, народний депутат від «Слуги народу» Єлизавета Ясько у соціальній мережі Facebook.

Відео дня

«Настрій української делегації в ПАРЄ бойовий та позитивний», - заявила вона.

Також голова постійної делегації ВР у ПАРЄ відзначила, що вчорашній день не минув даремно. «Члени делегації, які ще не працювали в Палаці Європи, пройшли тренінг. Також відбулася плідна й конструктивна робоча нарада делегації (вечірня, що плавно перейшла в нічну). У ній взяв участь Борис Тарасюк, що також прибув для роботи у Страсбурзі», - повідомила Ясько.

Також вона зазначила, що члени української делегації «звірили годинники» з колегами з групи «Балтік+» (представники України, Латвії, Литви, Естонії та Грузії). «Ми залишаємося однодумцями й координуватимемо наші зусилля. Настрій у всіх оптимістичний», - заявила Ясько.

Також вона повідомила, до яких політичних груп в Асамблеї увійшли члени делегації українського парламенту.

Зокрема, до групи Європейська народна партія увійшли Ясько, Леся Василенко (фракція «Голос»), Леся Забуранна (фракція «Слуга народу»), Дмитро Лубінець (група «За майбутнє»), Марія Мезенцева (фракція «Слуга народу»), Сергій Соболєв (фракція «Батьківщина»). Усі вони члени української делегації. Також до групи ЄНП увійшли заступники членів делегації ВР - Лариса Білозір (група «За майбутнє»), Сергій Власенко (фракція «Батьківщина»), Юрій Камельчук (фракція «Слуга народу») і Рустем Умєров (фракція «Голос»).

Крім того, до групи соціалістів, демократів та зелених увійшли члени делегації Юлія Льовочкіна (фракція «Опозиційна платформа - За життя») і Олександр Мережко (фракція «Слуга народу»), а також заступники членів делегації - Олег Волошин (фракція «Опозиційна платформа - За життя»), В'ячеслав Медяник (фракція «Слуга народу») та Олександр Скічко (фракція «Слуга народу»).

До групи європейських консерваторів увійшли члени делегації – Олексій Гончаренко (фракція «Європейська солідарність») і Сергій Кальченко (фракція «Слуга народу»), а також заступники членів делегації - Дмитро Наталуха (фракція «Слуга народу») і Олена Хоменко (фракція «Слуга народу»).

До Альянсу лібералів та демократів за Європу увійшли члени делегації – Марина Бардіна (фракція «Слуга народу») і Юлія Овчиннікова (фракція «Слуга народу»), а також заступники членів делегації - Олександр Ковальчук (фракція «Слуга народу»), Євгенія Кравчук (фракція «Слуга народу») і Андрій Лопушанський (фракція «Європейська солідарність»).

«Втім, попри розподіл по політичних групах, запевняю всіх, що українська делегація – об’єднана команда, яка приїхала в ПАРЄ, щоб боротися за Україну та цінності Ради Європи. Наша делегація – новий, енергійний, самостійний і кваліфікований політичний гравець», - наголосила Ясько.

Як повідомляв УНІАН, делегації України, Литви, Латвії, Естонії та Грузії спробують оскаржити повноваження делегації Держдуми РФ в Парламентській асамблеї Ради Європи на зимовій сесії, яка проходить у Страсбурзі 27-31 січня.

Довідка УНІАН. У квітні 2014 року ПАРЄ позбавила російську делегацію права голосу і виключила її представників з усіх керівних органів асамблеї у зв'язку з анексією Криму.

У зв'язку з цим Росія не платила внески до Ради Європи з червня 2017 року. Такі дії Росії чимало членів ПАРЄ і політики назвали шантажем.

25 червня 2019 року ПАРЄ прийняла резолюцію, якою скасувала чинний механізм запровадження санкцій проти делегацій.

26 червня в Асамблеї підтримали резолюцію про затвердження повноважень делегації РФ без запровадження будь-яких санкцій.

На знак протесту проти такого рішення делегації Естонії, Грузії, Латвії, Литви, Польщі, Словаччини та України в ПАРЄ достроково залишили літню сесію.