Фото: Facebook.com, Віталій Кличко

У серпні минулого року адвокат президента Трампа Рудольф Джуліані в Мадриді зустрічався з помічником президента Зеленського Андрієм Єрмаком. Крім обговорення можливості зустрічі в Білому домі для президента України, адвокат президента Трампа попросив залишити Віталія Кличка на посаді голови КМДА.

Про це пишуть Ронен Бергман, Антон Трояновський і Кеннет П. Фоґель у своїй статті для New York Times. УНІАН нижче наводить її повний переклад.

Відео дня

Коли Рудольф Джуліані зустрівся з головним помічником президента України минулого літа, він обговорив перспективу бажаної зустрічі українського лідера в Білому домі, одночасно домагаючись від зобов'язань України провести деякі розслідування, які були б вигідні президенту Трампу в політичному плані. У Джуліані було ще прохання — допомогти меру Києва зберегти свою посаду.

Мер Віталій Кличко, професійний боксер, який став політиком, давній друг і колишній клієнт Джуліані, був на межі звільнення з посади, яка передбачала розпорядження бюджетом Києва в 2 мільярди доларів.

Звільнення Кличка відповідало б передвиборній обіцянці президента Володимира Зеленського боротися з усталеними інтересами в Україні та дозволило б йому замінити своєю людиною політичного противника на одній з найважливіших посад країни.

Але попри те, що Кабмін України схвалив зміщення Кличка, він все ще працює на своїй посаді, змушуючи своїх супротивників в похмурому і прибутковому світі української муніципальної політики задаватися питанням, чи міг особистий адвокат Трампа схилити чашу терезів на користь мера.

«Збіг у часі між зустріччю Кличка з Джуліані і подіями в управлінні Києвом був вражаючим», — заявив Олександр Ткаченко, член українського парламенту, якого Зеленський повинен був призначити замість Кличка.

Спроби Джуліані допомогти своєму другові і колишньому клієнту, про що вперше повідомлялося у газеті Washington Post, пролили нове світло на те, як колишній мер Нью-Йорка змішав особисті, ділові й політичні інтереси зі своєю роллю особистого адвоката президента США.

В інтерв'ю The New York Times Джуліані визнав, що обговорював позицію Кличка на зустрічі зі старшим помічником Зеленського, Андрієм Єрмаком, в Мадриді 2 серпня.

«Я сказав: "Я не знаю, я не в курсі подій, але, схоже, він — один з хороших хлопців», — заявив Джуліані, згадуючи розмову. — І я виступаю як особистий друг, а не як представник влади або тому подібне».

На тій же зустрічі Джуліані обговорив можливе і бажане відвідування Овального кабінету Зеленським, і попросив українську владу провести розслідування стосовно колишнього віце-президента Джо Байдена, його сина і українців, які поширювали наклепницьку інформацію про кампанії Трампа в 2016 році.

Зустріч відбулася в той час, коли новий президент України сподівався заручитися підтримкою з боку Сполучених Штатів, найбільш впливового союзника своєї країни, у конфлікті проти Росії і налагодити стосунки з Трампом.

Джуліані сказав, що він дав зрозуміти, що це була його особиста думка щодо Кличка, а не думка адміністрації. «Я висловив свою особисту думку, а не думку уряду, ґрунтуючись на особистих стосунках», — сказав він.

Єрмак також визнав, що обидва обговорювали майбутнє Кличка.

«Джуліані запитав, яка у мене думка про мера — Віталія Кличка, — заявив Єрмак у відповідь на запит The Times. — Він одразу ж наголосив, що я не повинен розглядати його питання як спробу вплинути на мене».

Єрмак сказав, що він відповів Джуліані, що він давно знає Кличка і що він користується підтримкою киян.

«Це був кінець нашої розмови про Кличка, — зазначив Єрмак. — В результаті я відкидаю будь-які припущення про те, що Джуліані яким-небудь чином намагався вплинути на мою думку або змусити мене прийняти яку-небудь сторону щодо мера Віталія Кличка».

Враховуючи складний і непрозорий характер української політики, неясно, чи було втручання Джуліані вирішальною силою, що дозволяє меру зберегти свою посаду.

Але зрозуміло, що спроба була.

Кличко, колишній чемпіон світу з боксу в суперважкій вазі, вперше найняв Джуліані в якості консультанта для своєї невдалої спроби обрання мером Києва в 2008 році.

З 2014 року Кличко виконував дві ролі: і в основному церемоніальну, виборну посаду мера Києва, і впливову посаду голови Київської міської державної адміністрації, на яку призначає український президент. Остання посада дозволяє йому контролювати такі питання, як міський бюджет, дозволи на будівництво та транспортні засоби, що робить його одним з найвпливовіших людей в країні.

Кличко підтримав суперника Зеленського, ще тоді діючого президента Петра Порошенка, на президентських виборах минулої весни в Україні. Розгромна перемога Зеленського, здавалося, віщувала закінчення політичної кар'єри Кличко.

Зеленський в якості артиста часто жартував про Кличка у своєму шоу в суботу ввечері, зображуючи його як недалекого представника тіньової корумпованої еліти України.

В одній із пародій Зеленський грав перекладача для боксера Кличка, який не міг зв'язати і двох слів.

Після приходу до влади в травні Зеленський не міг зняти Кличка з поста мера, але міг позбавити його більш впливової посади голови КМДА. Українські політики і аналітики очікували від нього цього кроку.

Довірена особа Кличка, яка говорила на умовах анонімності через побоювання щодо свого бізнесу, повідомила, що до кінця липня «було ясно, що тільки зовнішнє втручання — будь то президент Сполучених Штатів або хтось від його імені» могло врятувати Кличка від звільнення. Оскільки боротьба за владу загострилася, Кличко вилетів в Нью-Йорк, щоб зустрітися з Джуліані.

У явній прелюдії до звільнення начальником штабу Зеленського, Андрієм Богданом, 30 липня була скликана прес-конференція, на якій він звинуватив Кличка в тому, що в Києві процвітає корупція. Не надавши доказів, Богдан заявив, що йому запропонували хабар у розмірі 20 мільйонів доларів за те, щоб Кличко залишався главою КМДА.

На наступний день Кличко розмістив у Facebook фотографії своєї зустрічі з Джуліані, його «старим другом і одним з найавторитетніших мерів у світі». Вони обговорили ситуацію в Україні», сказав він, «майбутнє співробітництво між Сполученими Штатами та Україною» і тему «місцевого самоврядування». Останнє явно було референцією на боротьбу Кличка за владу у себе вдома.

За словами кількох людей, які чули заяви Кличка на робочих зустрічах і говорили на умовах анонімності (тому що вони все ще беруть участь у муніципальній політиці і бояться бути виявленими), повернувшись до Києва, Кличко повідомив, що його американські союзники допоможуть йому зберегти посаду,

«Це смішно, — сказав Кличко у своїй заяві в п'ятницю. Відповідаючи на питання про зустріч з Джуліані, Кличко зазначив: «Я нікого не просив про допомогу».

Кличко сказав, що у нього ніколи не було ділових відносин з Джуліані, що суперечить твердженням Джуліані, який консультував кампанію колишнього боксера в 2008 році. Джуліані сказав, що він формально не представляв Кличка роками, «хоча все ще його консультує».

Але два дні потому Джуліані говорив про Кличка з Єрмаком в Мадриді.

4 вересня Кабмін України затвердив відставку Кличка з посади голови КМДА.

Але 6 вересня Джуліані заявив в Twitter: «Обмеження повноважень мера Києва Кличка було дуже поганим сигналом, особливо на підставі поради від президентського помічника в Україні з репутацією 'рішали'. У США цим колишнім чемпіоном [з боксу Кличко] дуже захоплюються і поважають його».

Твіт з'явився, коли Зеленський намагався стабілізувати свої відносини з Трампом, дізнавшись, що американська військова допомога Києву була припинена з нез'ясовних причин.

Останнім кроком, необхідним для надання звільненню офіційного статусу, був підпис Зеленського на звільнення — здавалося, це була формальність, оскільки саме Зеленський намагався формалізувати це звільнення.

Але документ так і не був підписаний.

На питання журналістів у жовтні Зеленський відповів, що він все ще думає про те, підписувати його чи ні.

«Коли виникає спірне питання, він намагається збалансувати різні інтереси, — каже київський політолог Володимир Фесенко про несподіване відкладене рішення Зеленського. — Він вирішив не робити різких рухів».

Крім якого-небудь впливу, який міг мати Джуліані, Фесенко вказує на боротьбу за владу всередині різних фракцій в адміністрації Зеленського як на інший фактор, поряд з власним політичним капіталом Зеленського, який виснажується, на тлі інтенсивної критики з боку внутрішніх політичних опонентів, які вважають, що він був занадто м'яким у питаннях з Росією.

Через прес-секретаря Кличко відмовився коментувати мадридську зустріч Джуліані і Єрмака, а також не прокоментував, чому Зеленський вирішив залишити його на посаді. Він назвав Джуліані «великим другом України і одним з найуспішніших мерів світу».

Сам Джуліані став серйозною фігурою в Україні, коли на Капітолійському пагорбі почалося розслідування щодо імпічменту.

«З кінця вересня питання, пов'язані з Джуліані, стали дуже токсичними, — сказав Фесенко. — Здавалося, команда Кличка перестала підтримувати відносини з Джуліані».