Богдан подав у відставку / фото УНІАН

Президент України Володимир Зеленський звільнив Андрія Богдана з посади керівника Офісу президента України.

Відповідний указ № 46/2020 розміщений на сайті глави держави.

«Звільнити Богдана Андрія Йосиповича з посади керівника Офісу президента України», - йдеться в указі.

Довідка.

Андрій Богдан в політиці

Андрій Богдан був призначений головою президентської адміністрації 21 травня 2019 року, до цього був особистим адвокатом бізнесмена Ігоря Коломойського (з 2015 року).

Народився у Львові, закінчив Львівський національний університет, здобувши кваліфікацію економіста, спеціаліста з фінансів та юриста.

За часів президентства Віктора Януковича в уряді Миколи Азарова був заступником міністра Кабміну Урядовим уповноваженим з питань антикорупційної політики, через що у його призначення в адміністрацію Зеленського було багато критиків.

На позачергових виборах до ВР у 2014 році балотувався за списками Блоку Порошенка під № 74, однак до парламенту не пройшов. 2016 року з'їздом партії був виключений зі списку разом з іншими 12 кандидатами. Оскаржував це рішення у суді, однак суд не задовольнив позовні вимоги Богдана.

Під час перебування Ігоря Коломойського на посаді голови Дніпропетровської ОДА (2 березня 2014 – 24 березня 2015 рр.) був його радником, після чого став його особистим юристом.

Голова АПУ/ОПУ Андрій Богдан та противники його призначення

Своє політичне співробітництво із Володимиром Зеленським Андрій Богдан почав як його юридичний радник у передвиборчій кампанії. В одному з інтерв’ю заявляв, що саме він вмовив Володимира Зеленського йти в президенти.

23 травня 2019 року на сайті президента з’явилася петиція з вимогою відставки Богдана з посади глави адміністрації президента, яка за один день зібрала 25 тисяч необхідних голосів. У петиції вказано, що Богдан підпадає під дію Закону України «Про очищення влади», а тому не може займати держпосади.

У свою чергу тодішній заступник глави Адміністрації президента Руслан Рябошапка (зараз – генеральний прокурор) заявив, що люстраційні вимоги не поширюються на посади в адміністрації президента. Власне Богдан вважає "абсолютно несправедливим" той факт, що він потрапив під люстрацію.

Окрім цього, після призначення деякі ЗМІ звинувачували Богдана у відвідуванні території Росії, однак він це заперечував, наголошуючи, що він є нев’їздним у країну-агресорку.

Чим запам'ятався Богдан на посаді голови АПУ/ОПУ

Зайнявши посаду голови АПУ, Богдан заявляв про ймовірність винесення на всенародний референдум питання про укладення мирних домовленостей з РФ.

24 липня 2019-го Богдан звернувся до уряду із проханням звільнити голову КМДА Віталія Кличка, що стало приводом для численних політичних ток-шоу за участю обох політиків, але ця історія наразі не дійшла до свого логічного завершення. Очевидно, що питання буде вирішене вже після цьогорічних виборів міського голови Києва.

Влітку журналісти проекту Bihus.Info заявили, що Богдан засвітився в офшорній схемі, причетній до кредитної афери на 200 мільйонів.

Також Андрій Богдан запам’ятався тим, що після «нормандського» саміту в Парижі 9-10 грудня під час прес-виходу Зеленського до українських журналістів він заспівав пісню Океану Ельзи "Холодно", закликаючи таким чином журналістів швидше завершувати свої запитання до голови держави, чим потішив користувачів соцмереж.

(момент з Богданом - з 23:15)