Зеленський анонсував підписання указу про День спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя / president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський заявив про намір сьогодні підписати указ про визнання 26 лютого Днем спротиву російській окупації Криму.

Як передає кореспондент УНІАН, про це глава держави повідомив під час виступу в Києві на форумі "Age of Crimea" (Час Криму), присвячений Дню кримського спротиву російській окупації.

Читайте такожВлада зробить усе, щоб над Кримом знову замайорів український прапор - Зеленський

Зеленський нагадав, що 26 лютого 2014 року у Сімферополі відбулося найбільше зібрання на підтримку цілісності та єдності України.

“Вшановуючи мужність та героїзм усіх учасників мітингу, сьогодні мною підписується указ про День спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополь”, - зазначив президент.

За його словами, цей день буде відзначатися щорічно 26 лютого.

Повернення Криму до України - це не просто моя мета як президента або позиція як громадянина України, це не тільки наша спільна мрія - це запорука безпеки на планеті, це відновлення віри, віри у міжнародне право та віри у справедливість”, - підкреслив Зеленський.

Глава держави наголосив, що вірить в те, що невдовзі боксер Олександр Усик проведе бій у Судаку, співачка Джамала дасть концерт у Коктебелі, режисер Олег Сенцов презентує нову стрічку в Ялті, а Меджліс кримськотатарського народу зможе повернутися до Сімферополя.

Як повідомляв УНІАН, 26 лютого 2014 року перед будинком кримського парламенту відбувся масштабний мітинг прихильників і противників територіальної цілісності України. Серед перших були кримськотатарські та проукраїнські активісти, їм протистояли проросійські активісти, яких організували лідери "Русского единства" на чолі з Сергієм Аксьоновим, який зараз очолює російський окупаційний уряд Криму.

У січні 2015 року кримське управління Слідкому Росії порушило кримінальну справу про масові заворушення на мітингу 26 лютого.