Пристайко нагадав, що з самого початку лідери "нормандської четвірки" планували зустрітися у квітні / фото УНІАН

Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко заявляє, що зустріч глав зовнішньополітичних відомств країн "нормандської четвірки" (України, Росії, Німеччини і Франції) планується через місяць.

Як передає кореспондент УНІАН, про це Пристайко повідомив журналістам.

Зокрема, його запитали, чи ведеться підготовка до зустрічі на рівні радників у "нормандському форматі".

Відео дня

Пристайко відповів, що робота ведеться на всіх рівнях і в тому числі на рівні радників лідерів держав.

"Ми плануємо (зустріч) міністрів закордонних справ всіх чотирьох країн - плануємо зустріч також для підготовки зустрічі (лідерів) в "нормандському форматі", - сказав Пристайко.

За словами глави МЗС, зустріч може відбутися тоді, коли "побачимо певний прогрес, заради якого ми зберемося".

Пристайко додав, що зустріч глав МЗС може відбутися орієнтовно наприкінці березня.

"Ми планували з німецьким колегою десь за місяць. Для цього зберемо міністрів Росії і Франції - всі разом зустрінемося. І зможемо зрозуміти, як ми просуваємося, і що ми готуємо лідерам для зустрічі", - пояснив Пристайко.

Міністр зауважив, що на сьогоднішній день Росія не висуває вимог для проведення зустрічі лідерів країн "нормандcького формату".

Водночас йдеться про відсутність прогресу на всіх напрямках, які були обговорені лідерами на сіміті у Парижі 9 грудня.

"Але ми про це теж кажемо, і ми хотіли б, щоб Росія якраз і почала це виконувати для того, щоб ми могли зустрітися. Ситуація так виглядає, особливо у Російській Федерації, коли рішення приймаються тільки однією людиною. Саме для цього з цією конкретною людиною необхідна зустріч. Це президент Російської Федерації Путін", - уточнив Пристайко.

Також міністр нагадав, що з самого початку лідери "нормандської четвірки" планували зустрітися у квітні.

"Ми робимо все можливе, щоб ця зустріч відбулася. З семи питань, про які домовились лідери, на сьогоднішній день ми можемо сказати, що, в принципі, виконане одне. Це дійсно небагато, але це дозволяє з оптимізмом дивитися на наступну зустріч", - сказав Пристайко.

Він підкреслив, що для України головним було повернути з-за грат людей і частину повернули.

"Зараз ми сподіваємося до зустрічі ще, напевно, у Берліні ми зможемо повернути ще більше українців з-за грат. Це відкриє шлях для поступу на інших треках", - підсумував глава МЗС.