Лише на тих територіях, які контролює український уряд, через війну вже загинули 14 тисяч людей / фото REUTERS

Віце-прем'єр, міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков заявляє, що через агресію Російської Федерації вже постраждали 9,5 млн українських громадян.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав під час виступу на спеціальному "Київському безпековому форумі".

"На сьогодні 9,5 мільйонів громадян України постраждали через дії Російської Федерації. Через цю війну, саме через війну, в той чи інший спосіб, пройшло вже близько 7,5 мільйонів українців. Саме стільки громадян проживало у Донецькій і Луганській області до початку цього військового збройного конфлікту, а близько половини жителів Донецької і Луганської області сьогодні перебувають за межами своїх власних домівок, своєї власної землі, тому що були змушені тікати від цієї війни", - зазначив Резніков.

Відео дня

Читайте такожСанкції проти Росії треба посилювати для припинення агресії проти України - Резніков

Також віце-прем'єр додав, що близько 2,5 млн є жертвами окупації в Криму, а ті, хто лишились там, потерпають від релігійних, політичних, національних утисків. За його словами, по суті усі українці на тимчасово окупованих Росією територіях є заручниками окупаційного режиму.

"Близько 300 тисяч українців пройшли через примусову російську паспортизацію тільки в окупованому Донбасі, і в Криму, за нашими даними, це торкнулось чи не 90% населення", - додав він.

Крім того, учасниками бойових дій стали близько 420 тисяч українських громадян. А лише на тих територіях, які контролює український уряд, через війну вже загинули 14 тисяч людей.

Російська агресія: анексія Криму і війна на Донбасі

  • Росія в березні 2014 року після введення військ анексувала український Крим і почала дестабілізувати ситуацію на Донбасі.
  • Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон.
  • Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу ввели ряд економічних санкцій.