Як зазначив Зеленський, з 2018 року в Україні немає основного стратегічного документа / фото president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський закликав Верховну Раду якнайшвидше затвердити Антикорупційну стратегію на 2020-2024 роки.

Читайте такожЗеленський вніс зміни у склад Нацради з питань антикорупційної політикиЯк повідомили у прес-службі глави держави, президент провів засідання Національної ради з питань антикорупційної політики, на якому було обговорено проект Антикорупційної стратегії на 2020-2024 роки.

Зеленський, зокрема, зауважив, що з 2018 року в Україні немає основного стратегічного документа у сфері протидії корупції, що, за його словами, є однією з причин низької ефективності діяльності антикорупційних органів. Він наголосив, що суспільство очікує системних та скоординованих дій у запобіганні корупції, ефективних результатів діяльності антикорупційних органів України.

Відео дня

«За результатами засідання Національної ради з питань антикорупційної політики президент закликав народних депутатів якнайшвидше розглянути законопроект «Про засади державної антикорупційної політики на 2020-2024 роки», - йдеться у повідомленні.

У засіданні також брали участь прем’єр-міністр Денис Шмигаль, голова Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков та генеральний прокурор Ірина Венедіктова.

Відомо, що 16 вересня Кабінет міністрів схвалив законопроект «Про засади державної антикорупційної політики на 2020-2024 роки».

Що відомо про законопроект

Голова Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков назвав п'ять головних принципів стратегії:

  • оптимізація функцій державних органів,
  • цифрова трансформація та відкриті дані,
  • зручні законні сервіси,
  • нетерпимість до корупції серед громадян,
  • невідворотність покарання.

За його словами, у стратегії враховано міжнародні рекомендації, передові практики та зобов’язання України, зокрема вказані в Меморандумах про співпрацю з Міжнародним валютним фондом та Європейським Союзом.

Після ухвалення Верховною Радою антикорупційна стратегія буде обов’язковою для виконання всіма органами влади як на місцевому, так і національному рівнях.