REUTERS

Дані з чорних скриньок збитого в Ірані пасажирського лайнера МАУ підтвердили факт зовнішнього втручання в роботу літака.

Про це повідомив заступник міністра закордонних справ України Євген Єнін на сторінці в Twitter.

"Вдячний всім партнерам, які допомогли наблизити цей момент. "Чорні скриньки" рейсу PS752 були успішно зчитані і розшифровані. Стенограма підтвердила факт незаконного втручання в роботу літака", - написав Єнін.

Відео дня

Він повідомив, що офіційний Київ чекає іранську сторону на перший раунд переговорів наступного тижня.

Довідка УНІАН. 8 січня в Ірані розбився літак авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України", що виконував рейс PS752 за маршрутом Тегеран-Київ. Загинули 176 осіб. На борту Boeing 737 перебували 11 громадян України, в тому числі 9 членів екіпажу, а також громадяни Ірану, Канади, Швеції, Афганістану, Німеччини і Великобританії.

Через три дні президент Ірану Рухані визнав, що український лайнер був збитий "в результаті ненавмисної людської помилки", і пообіцяв притягнути винних до відповідальності.

Читайте такожУкраїна допускає звернення в ООН у справі про збиття літака МАУ в Ірані

Країни - учасниці Міжнародної групи з координації допомоги жертвам катастрофи літака МАУ неодноразово вимагали від Ірану передати групі "чорні скриньки" зі збитого лайнера.

14 лютого міністр закордонних справ Ірану Мохаммад-Джавад Заріф заявив, що Іран не має наміру віддавати "чорні скриньки" зі збитого літака МАУ, й не розшифровуватиме їх даних без участі зацікавлених сторін.

9 червня стало відомо, що в Ірані у справі про збиття літака "Міжнародних авіаліній України" обвинуваченими проходять шість осіб.

20 липня "чорні скриньки" літака МАУ були доставлені в Париж.