Аваков порадив Лукашенку попити водички / REUTERS

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков назвав «цілковитою нісенітницею» звинувачення президента Білорусі Олександра Лукашенка про нібито втручання України в справи Білорусі.

Про це він заявив на своїй сторінці у Facebook.

Читайте такожЛукашенко "посилює" кордон з Україною і закриває з Литвою і Польщею

Відео дня

«Лукашенко, схоже, зовсім з глузду з'їхав на своїй владі і параної навколо цього. Несе цілковиту нісенітницю. Тексти, ймовірно, отримав у Путіна. Але якщо хтось божеволіє, це не означає, що всі мають діяти так само! Ми думаємо про Україну і бажаємо тільки миру і процвітання Білорусі», - підкреслив Аваков.

За його словами, Україна не втручається у внутрішні справи інших країн, народ кожної країни має право сам визначати свою долю, без зовнішніх втручань.

«Так що попийте водички, пане Лукашенко, заспокойтеся. Українці - друзі білорусам, не маніпулюйте, звинувачуючи сусідів. Пошукайте смітинку в своєму оці», - підкреслив міністр.

Що передувало?

Олександр Лукашенко в середу, 16 вересня, вкотре згадав про нібито втручання України у справи Білорусі, назвавши її «форпостом політичних провокацій», й заявив про зовнішніх агресорів.

На тлі загострення відносин з Заходом через його позицію щодо фальсифікації виборів Лукашенко 17 вересня попередив про закриття кордонів республіки з Польщею, Литвою і посилення – з Україною. При цьому вплив Кремля на Мінськ в останні дні помітно зріс.

Протести в Білорусі: що відомо

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. За офіційними даними ЦВК, за Лукашенка проголосували 80,1% виборців, за його головного опонента Світлану Тіхановську - 10,1%.
  • Тисячі жителів Білорусі, не згодних з результатами виборів, вийшли на акції протесту, відбулися зіткнення з силовиками. У перші дні протестів були затримані тисячі людей, пізніше багатьом з них призначили адмінарешти.
  • У Євросоюзі заявили про невизнання результатів виборів і вирішили застосувати санкції проти білоруських чиновників, відповідальних за фальсифікацію результатів голосування і застосування насильства проти учасників протесту. За даними ЗМІ, Європейський Союз застосує санкції до 40 білоруських посадовців.
  • 15 вересня Верховна Рада України прийняла заяву щодо подій у Білорусі. Народні депутати назвали вибори нечесними, засудили репресії та підтримали запровадження Євросоюзом санкцій проти білоруських чиновників.