Як українці ставляться до блокування мовлення "112", NewsOne та ZIK / фото УНІАН, В'ячеслав Ратинський

49% українців підтримують рішення щодо блокування мовлення телеканалів "112 ", NewsOne та ZIK, в той час, як 41% – не підтримують.

Читайте такожУ Зеленського не було переговорів з Медведчуком - ОП

Про це свідчать результати дослідження соціологічної групи «Рейтинг».

Відео дня

Зазначається, що з моменту введення санкцій рівень підтримки цього рішення зріс з 42 до 49%, натомість кількість критиків зменшилась з 47 до 41%.

78% опитаних знають про те, що президент Зеленський ввів у дію рішення РНБО про застосування санкцій проти телеканалів. 21% опитаних цього не знають. Важливо, що серед опитаних, які знають про рішення, рівень його підтримки ще вищий (57%), а кількість критиків менша (37%).

Скріншот
Скріншот

Примітно, що 72% опитаних підтримують запровадження державою санкцій проти фізичних та юридичних осіб України якщо їхня діяльність шкодить інтересам держави (46% однозначно підтримують, 26% – скоріше підтримують). Натомість, у разі наявності доказів причетності цих осіб до терористичної діяльності або сепаратизму,  рівень підтримки  санкцій проти них зростає до 85% (67% – однозначно підтримують, 18% – скоріш підтримують).

Скріншот

Дослідження проводилось в період 6-8 лютого. Аудиторія: населення України віком від 18 років і старші в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу. Вибірка репрезентативна за віком, статтю і типом поселення. Вибіркова сукупність: 2500респондентів.

Метод опитування: CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing -телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера). На основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Помилка репрезентативності дослідження з довірчою імовірністю 0,95: не більше 2,0%

Санкції проти Козака та його телеканалів: що відомо

  • 2 лютого президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення Ради національної безпеки та оборони про застосування санкцій щодо народного депутата від ОПЗЖ Тараса Козака і 8 компаній, які є засновниками телеканалів 112 Україна, ZIK і NewsOne.
  • Мовлення цих телеканалів припинено в цифровому мультиплексі та кабельних мережах в ніч на 3 лютого. Водночас ці телеканали продовжують мовлення на платформі YouTube.
  • 4 лютого стало відомо, що дві людини у Верховному суді оскаржили указ президента про блокування телеканалів NewsOne, 112 Україна і ZIK.