Президент України Володимир Зеленський відвідав Бучу, в якій виявлені свідчення масових вбивств мирних жителів російськими окупантами.

Він оглянув дорогу зі знищеною російською технікою і поспілкувався з місцевими жителями. Також Зеленський заявив, що Росія скоїла військові злочини і геноцид в Україні.

"На власні очі побачив Бучу, Ірпінь, Стоянку після окупації. Зробимо все, щоб якнайшвидше повернути їх до життя", - сказав президент.

Під час його сьогоднішньої поїздки в Бучу кореспондент ВВС запитав у Зеленського - чи вважає він все ще можливим обговорювати мир з Росією.

"Так, тому що Україна повинна знайти мир. Ми в Європі 21 століття. Ми продовжимо дипломатичні і військові зусилля", - сказав Зеленський.

Глава держави побував у центрі надання гуманітарної допомоги та поспілкувався з місцевими мешканцями.

Міський голова Бучі Анатолій Федорук розповів Президентові про гуманітарну ситуацію в місті, перебіг робіт із пошуку тіл загиблих, оцінку шкоди, завданої окупантами приватному та комунальному майну, і темпи відновлення міста.

Володимир Зеленський вручив Анатолію Федоруку орден "За мужність" ІІІ ступеня.

Глава держави також поспілкувався з міжнародними та українськими журналістами, які приїхали до Бучі документувати воєнні злочини Росії.

"Для нас дуже важливо, що тут перебувають журналісти. Ми хочемо, щоб ви показали світові, що відбувалося тут, що робили російські військові, що робила Російська Федерація в мирній Україні", – сказав президент, звертаючись до представників ЗМІ.

Як зауважив Володимир Зеленський, те, що зробили російські окупанти із цим сучасним містечком, – це геноцид.

"Це військові злочини, і це буде визнано світом як геноцид. Ми знаємо про тисячі вбитих і закатованих людей, з відрубаними кінцівками. Зґвалтовані жінки, вбиті діти. Думаю, що це і є геноцид", – заявив Глава держави.

Крім того, президент оглянув дорогу зі знищеною технікою російської армії, а також зруйнований міст через р. Ірпінь на трасі М-06 Київ – Чоп.

Президент зазначив, що частину мосту через річку Ірпінь відремонтують та відкриють за декілька місяців.

Наразі почалася підготовка до будівництва тимчасової переправи. Її відкриють приблизно за два тижні, повідомив міністр інфраструктури Олександр Кубраков.

За його словами, повноцінний рух одним проїздом мосту можна буде запустити вже за два місяці, обома проїздами – за три-чотири місяці.

Володимир Зеленський також відвідав зруйнований міст через р. Ірпінь на трасі Р-30. Тут для зведення тимчасової переправи знадобиться десять днів, а повноцінний ремонт триватиме два-три місяці.

Як повідомляв УНІАН, Зеленський ухвалив рішення про створення спеціального механізму правосуддя в Україні для розслідування та судового розгляду кожного злочину російських окупантів на території нашої держави.

Звірства армії РФ у Бучі

Як повідомляв УНІАН, 1 квітня мер Бучі Анатолій Федорук повідомив, що ЗСУ вигнали російських окупантів.

Відступаючи, вони мінували цивільні споруди, об'єкти інфраструктури та деякі ділянки в межах населеного пункту. 

На вулицях міста виявили тіла вбитих мирних мешканців зі зв'язаними руками. З'ясувалося, що російські солдати гвалтували, знущалися й катували людей.

Президент Володимир Зеленський заявив, що вбивці, кати, гвалтівники та мародери, які називають себе армією, заслуговують тільки смерті після того, що зробили.

Москва відкидає причетність своїх військ до військових злочинів проти мирних мешканців у захоплених РФ українських містах.

Інформацію про тортури, зґвалтування та вбивства українців у Бучі російське військове командування називає "провокацією". На думку Кремля, зазначені злочини скоїли "неонацисти".

Світ засудив дії російської армії в Україні, європейські лідери пообіцяли справедливе покарання для планувальників і виконавців.

Оприлюднена інформація про звірства РФ в Україні спонукала Євросоюз переглянути своє ставлення до ембарго на енергоресурси з країни-агресора. А польський президент Анджей Дуда закликав надати ЗСУ більше зброї.

Вас також можуть зацікавити новини: