В Офісі президента прокоментували інформацію про спецоперацію із затримання "вагнеровцев" в Білорусі \ УНІАН

Радник керівника Офісу президента України Михайло Подоляк назвав фантастикою інформацію про зрив нібито секретної операції українських спецслужб із затримання бойовиків приватної військової компанії "Вагнера".

Читайте такожЗМІ дізналіся, як Україна может відповісті Беларуси за видачу "вагнерівців" России

Про це він заявив в коментарі УНІАН.

Відео дня

"Інформація не відповідає дійсності в повному обсязі... Первинним джерелом для публікації цієї версії послужила публікація в кримській "Комсомольской правде", - сказав він.

За словами Подоляка, нарад у зазначеному в публікаціях складі в Офісі президента не було.

"Отже, жодних обговорень гіпотетичних операцій не проводилося. І природно, ніхто з керівників ОПУ, включаючи його голову, не міг і не мав можливості щось відкласти, перенести або скасувати", - заявив він.

Тим більше, зазначив Подоляк, це фізично неможливо зробити - "логістика та деталі будь-якої операції на фінальному етапі вже не обговорюються". Він назвав фантастикою операцію під назвою "викрасти три десятки військових професіоналів з території Білорусі на турецькому літаку".

На запитання, чи справді, як стверджують ЗМІ, президент звільнив керівника Головного управління розвідки Міністерства оборони Василя Бурбу за те, що той вимагав розслідувати причетність керівництва Офісу президента до провалу цієї операції, Подоляк відповів: "Причини звільнення Бурби мають зовсім інше обґрунтування. Жодних вимог такого роду Бурба не висував. Все це, зрозуміло, вже було медійної історією після його звільнення як спроба захистити себе в разі проведення новим керівництвом ГУР об'ємного аудиту його роботи у відомстві".

Як повідомляв УНІАН, 18 серпня головний редактор видання "Цензор" Юрій Бутусов написав на своїй сторінці у Facebook з посиланням на власні джерела, що ситуація з появою в Білорусі бойовиків ПВК "Вагнера" була нібито частиною секретної операції Служби безпеки України та ГУР Міноборони з їх затримання, яка зірвалася через просочення інформації в Офісі президента.

Затримання "вагнерівців" у Білорусі: що відомо

  • 29 липня в Білорусі затримали бойовиків ПВК "Вагнера", 32 - під Мінськом, ще одного - на півдні країни. Серед них були ті, хто воював проти України на Донбасі.
  • За інформацією правоохоронних органів Білорусі, до них надійшла інформація про прибуття понад 200 бойовиків для дестабілізації ситуації в країні в період виборчої кампанії.
  • 5 серпня президент Володимир Зеленський звільнив Бурбу з посади начальника ГУР Міноборони і призначив на цю посаду Кирила Буданова. В Офісі президента пояснили, що зміна начальника ГУР пов'язана з необхідністю переформатування та інтенсифікації роботи, пошуку і впровадження сучасних підходів і поглядів на вирішення питань у безпековій сфері.
  • Білорусь попросила Україну перевірити причетність затриманих до скоєння злочинів в Україні. 30 липня Україна почала консультації з Білоруссю про екстрадицію бойовиків.
  • 7 серпня президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що Україна має довести вину затриманих бойовиків, щоб білоруські правоохоронні органи здійснили їх екстрадицію.
  • Вже через два дні Лукашенко повідомив, що отримав від президента РФ Володимира Путіна листа з викладенням усіх фактів навколо ситуації із затриманими "вагнерівцями".
  • 11 серпня Офіс генпрокурора України направив до Генпрокуратури Білорусі запити про видачу 28 бойовиків. Всі 28 осіб, серед яких 9 громадян України, підозрюються в участі в терористичній організації.
  • 14 серпня Білорусь видала Росії 32 "вагнерівців".
  • У зв'язку з цим в Офісі президента України заявили, що очікували від влади Білорусі юридично більш коректного і виваженого рішення, а в МЗС України не виключили можливості звернення до Інтерполу.