США готові долучитися до "Кримської платформи" / REUTERS

У Сполучених Штатах Америки готові до співпраці над створенням Кримської платформи, що ініційована Україною.

Як інформує прес-служба Міністерства закордонних справ, про це повідомила тимчасова повірена у справах США в Україні Крістіна Квін під час сьогоднішньої зустрічі з першою заступницею міністра Еміне Джапаровою.

Читайте такожСвіт не повинен забути про окупацію Росією Криму - президент

Відео дня

"Джапарова висловила вдячність США за підтримку суверенітету та територіальної цілісності України та непохитну позицію щодо агресії Росії на Донбасі і незаконної окупації Криму. У цьому зв’язку вона детально поінформувала співрозмовницю про бачення української сторони основних елементів та субстантивного наповнення Кримської платформи, головною метою якої має стати консолідація політики невизнання міжнародним співтовариством окупації Криму", - йдеться в повідомленні.

Своєю чергою, Квін висловила готовність співпрацювати з Україною та наголосила, що позиція США, закріплена у Декларації щодо Криму, яка була оприлюднена Державним секретарем Майком Помпео, залишається твердою та незмінною – Крим є частиною України і США ніколи не визнають спроби Росії його анексувати.

Джапарова також висловила вдячність за послідовну підтримку України з боку США в рамках міжнародних організацій, а також наголосила на важливості ухвалення оновлених та суттєво посилених резолюцій «Проблема мілітаризація Автономної Республіки Крим та м.Севастополя, Україна, а також частин Чорного та Азовського морів» та «Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі, Україна», які найближчим часом будуть винесені Україною на розгляд Генеральної Асамблеї ООН.

"Кримська платформа" для деокупації півострова

  • Наприкінці липня прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив про фіналізацію концепції міжнародної платформи «Крим - це Україна» і про те, що спочатку передбачається консультативно-дорадчий формат з переходом у переговорний.
  • 24 серпня міністр закордонних справ Дмитро Кулеба повідомив, що Україна пропонуватиме Німеччині долучитись до майбутньої міжнародної платформи з деокупації Криму.
  • 23 вересня Зеленський під час загальних дебатів 75-ї сесії Генасамблеї ООН закликав партнерів долучитись до міжнародної платформи з деокупації Криму.
  • 6 жовтня президент повідомив, що Європейський Союз готовий долучитись до цієї платформи.