Крим було анексовано в 2014 році / фото УНІАН

Польща зацікавлена у взаємодії з Україною в рамках міжнародної платформи з деокупації Криму.

Про це йдеться у спільній заяві президентів України та Польщі Володимира Зеленського та Анджея Дуди.

«Ми, президенти України та Республіки Польща, наголошуємо на важливості українсько-польських двосторонніх відносин, які мають характер стратегічного партнерства. Висловлюємо свою волю до їхнього всебічного розвитку на благо наших суспільств і економік», - йдеться в заяві.

Відео дня

Зеленський і Дуда погоджуються, що пандемія коронавірусу суттєво вплинула на глобальний та регіональний порядок, а тому вважають за необхідне посилювати міжнародну співпрацю задля подолання нових викликів і загроз.

Читайте такожУряд хоче застосувати санкції проти Нікараґуа через незаконні дії у Криму: що сталося

Крім того, лідери України та Польщі наголошують на повазі до міжнародного права і основних принципів міжнародних відносин, одночасно закликаючи до припинення незаконної окупації Автономної Республіки Крим та агресії, що триває на Донбасі.

«Республіка Польща висловлює зацікавленість щодо взаємодії з Україною у межах міжнародної платформи з деокупації Автономної Республіки Крим», - сказано в спільній заяві.

Також Україна та Польща підкреслюють необхідність прав громадян усіх країн визначати своє майбутнє в результаті демократичних виборів.

«Республіка Польща підтверджує свою підтримку суверенітету й територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів», - додається в заяві.

Платформа з деокупації Криму: що про неї відомо

  • Наприкінці липня прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив про фіналізацію концепції міжнародної платформи «Крим - це Україна» і про те, що спочатку передбачається консультативно-дорадчий формат з переходом у переговорний.
  • 24 серпня міністр закордонних справ Дмитро Кулеба повідомив, що Україна пропонуватиме Німеччині долучитись до майбутньої міжнародної платформи з деокупації Криму.
  • 23 вересня президент Володимир Зеленський під час загальних дебатів 75-ї сесії генасамблеї ООН в онлайн-режимі закликав партнерів долучитись до міжнародної платформи з деокупації Криму.
  • 6 жовтня Зеленський повідомив, що Європейський Союз готовий долучитись до міжнародної платформи з деокупації тимчасово окупованого Росією Криму.

Анексія Криму Росією

  • Росія окупувала український Крим, ввівши на територію півострова військових і організувавши в березні 2014 року псевдореферендум про його самовизначення. Самопроголошена кримська влада заявила, що 96,77% жителів півострова висловилися за приєднання Криму до РФ.
  • 18 березня 2014 року в Кремлі був підписаний так званий «договір» про прийняття до складу РФ Криму і Севастополя.
  • Країни Заходу не визнали анексію Криму і ввели санкції проти Росії.
  • Верховна Рада офіційно оголосила початком тимчасової окупації Криму 20 лютого 2014 року.