Зеленський і Байден провели телефонні переговори/ White House / president.gov.ua

У понеділок, 7 червня, президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову зі своїм американським колегою Джозефом Байденом.

Бесіда була запланована між сторонами заздалегідь, до поїздки Байдена в Європу і зустрічі з президентом Росії Володимиром Путіним на кліматичному саміті.

Сторони обговорили майбутнє газопроводу "Північний потік-2", ситуацію на Донбасі, вступ України до НАТО та інші питання. У Зеленського переговорами залишилися задоволені - в ОП зазначили, що розмова була змістовною, дуже конкретною і тривала довше, ніж було заплановано.

Відео дня

УНІАН зібрав ключові тези переговорів глав держав.

Запрошення Зеленського в США

Байден запросив Зеленського здійснити візит до Білого Дому цього літа. Як уточнив радник президента США з питань національної безпеки Джейк Салліван, сторони провели ґрунтовне обговорення всіх питань, що стосуються відносин між Вашингтоном і Києвом.

"Він також сказав Зеленському, що з нетерпінням чекає вітати його в Білому Домі, у Вашингтоні цього літа після того, як повернеться з Європи", - додав Салліван.

Сам Зеленський подякував президенту Сполучених Штатів Америки Джо Байдену за запрошення і у своєму твіттері зазначив, що з нетерпінням чекає зустрічі.

"Дякую президенту США Джо Байдену за запрошення під час нашої телефонної розмови відвідати Білий дім в липні цього року. Дуже чекаю на зустріч, щоб обговорити шляхи розширення стратегічної співпраці України і США", - зазначив він. 

Попередньо, відвідає Вашингтон Зеленський у липні цього року.

false

Захист України

За словами Саллівана, Байден повідомив Зеленському, що буде рішуче виступати за суверенітет і територіальну цілісність України, а також відстоювати її очікування.

У свою чергу радник глави офісу президента України Михайло Подоляк заявив, що Байден у телефонній розмові із Зеленським дав Києву максимальні гарантії безпеки.

Байден підтримав ініціативу Зеленського про створення Кримської платформи. Він запевнив, що Сполучені Штати будуть представлені на саміті ініціативи на високому політичному рівні.

Добудова СП-2

За словами Подоляка, Байден запевнив Володимира Зеленського, що США в питанні добудови газопроводу "Північний потік-2"  гарантують Україні безпеку "у максимально широкому сенсі цього слова".

Така заява прозвучала у відповідь на аргумент Зеленського, що російський газопровід - це прояв шантажу глобального рівня.

"Президент Байден спеціально підкреслив, що прекрасно розуміє ризики і точно гарантує Україні максимальні гарантії її безпеки", - розповів Подоляк.

При цьому, в чому саме полягають гарантії, Подоляк не уточнив. Нагадаємо, раніше в США заявили, що мають намір спостерігати за добудовою трубопроводу з Росії до Німеччини.

Членство в НАТО

Також Президенти обговорили отримання Україною членства в НАТО і ситуацію на Донбасі. Щоправда, конкретики від голови Овального кабінету цього разу не прозвучало. Байден, однак, позитивно оцінив курс на істотне скорочення присутності олігархів в українській політиці та економіці.

Ситуація на Донбасі

Зеленський розповів Байдену про ситуацію з безпекою на Донбасі і вздовж українських кордонів. Він акцентував увагу на тому, що на тимчасово окупованих територіях і поблизу кордону України досі спостерігається висока концентрація російських військ і важкого озброєння.

"Так зване відведення російських військ є лише імітацією", - підкреслив український лідер.