Рішення звільнити Фокіна ухвалено на тлі останньої черги скандалів / скріншот

Президент Володимир Зеленський вивів Вітольда Фокіна зі складу делегації України у Тристоронній контактній групі та звільнив його від виконання обов'язків першого заступника голови делегації.

Як ідеться на сайті президента, відповідний указ Зеленський підписав сьогодні, 30 вересня.

Читайте такожУ Раді скасували найближчі пленарні засідання через спалах COVID-19

Відео дня

«Вивести зі складу делегації України для участі у Тристоронній контактній групі В.Фокіна, увільнивши його від виконання обов’язків першого заступника глави делегації», - йдеться в документі.

Указ набирає чинності з дня його опублікування.

Рішення звільнити Фокіна ухвалено на тлі останньої черги скандалів, які викликав виступ політика на засіданні Ради 29 вересня.

Прем’єр-міністра 1990-92 років Фокіна призначили заступником голови української делегації Леоніда Кравчука 18 серпня. Відтоді він зробив низку суперечливих заяв. Так, в одному з серпневих інтерв’ю український делегат заявив про необхідність надання «особливого статусу» всьому Донбасу на умовах росіян й амністію бойовиків. Проте реакція з боку Банкової була стриманою.

Майбутнє становище Фокіна у ТКГ погіршило й зізнання його внучки й співачки Маші Фокіної, що вона, мовляв, домовлялася про введення свого дідуся до складу делегації особисто з Андрієм Єрмаком.

Що сказав Фокін 29 вересня у комітеті Ради

  • Причиною 5-річного тупцювання на місці у перемовинах з Росією Фокін назвав Петра Порошенка, який у час свого президентства думав лише про власні інтереси.
  • Фокін заявив перед депутатами, що поки не побачив свідчень участі Росії у війні на Донбасі, а проти ЗСУ воюють «найманці з 30 країн».
  • Також політик знову згадав про загальну амністію, стверджуючи, мовляв, загроза покарання деморалізує ворога.
  • Фокін підсумував, що подіям на Донбасі «ще не дали правової оцінки»