В ООН проголосували оновлену резолюцію щодо Криму / Ілюстрація REUTERS

Генеральна асамблея Організації Об'єднаних Націй підтримала оновлену резолюцію «Проблема мілітаризації Автономної Республіки Крим та м.Севастополь, Україна, а також частин Чорного і Азовського морів».

Читайте такожРаді запропонують створити новий орган, який відповідатиме за санкції проти Росії

Відповідне рішення оголосив головуючий на засіданні Генасамблеї ООН у Нью-Йорку, яке транслюється на сайті Організації.

Відео дня

За оновлений текст резолюції проголосували 63 країни-члени ООН, проти - 17, утримались - 62.

У тексті резолюції сказано, що Генасамблея ООН "виражає серйозне занепокоєння з приводу прогресуючої мілітаризації Криму Російською Федерацією як державою-окупантом і висловлює стурбованість з приводу триваючої дестабілізації обстановки в Криму внаслідок постачання Російською Федерацією сучасних систем озброєнь, у тому числі літаків і ракет, здатних нести ядерну зброю, зброї та боєприпасів, і направлення нею військовослужбовців на територію України, і настійно закликає Російську Федерацію негайно припинити таку діяльність".

При цьому ГА ООН "настійно закликає Російську Федерацію як державу-окупанта негайно, повністю і беззастережно вивести свої збройні сили з Криму і негайно припинити тимчасову окупацію території України".

Також висловлюється заклик до всіх держав-членів і відповідних міжнародних організацій співпрацювати з ООН для підтримки зусиль для якнайшвидшого припинення російської окупації Криму і утримуватися від будь-яких дій або взаємодії з РФ щодо Криму, несумісних із цією метою.

Крім того, засуджується використання Росією захоплених підприємств української військової промисловості в окупованому Криму і висловлюється заклик до РФ утримуватися від спроб поширити свою юрисдикцію на ядерні об'єкти і матеріали в Криму.

ГА ООН висловлює глибоку стурбованість з приводу триваючого призову Росією жителів Криму, в тому числі тих, що мають українське громадянство, до своїх збройних сил, включаючи їх направлення на військові бази в РФ, і настійно закликає РФ негайно припинити таку діяльність, яка йде всупереч міжнародному гуманітарному праву.

Також закликає РФ утримуватися від створення освітніх установ, які організовують вишкіл кримських дітей із заявленою метою підготовки до військової служби в лавах збройних сил РФ.

ГА ООН закликає Росію утриматися від незаконної військової діяльності в Криму і районах Чорного і Азовського морів, яка могла б ще більше загострити напруженість в регіоні і за його межами, і засуджує будівництво Росією військових кораблів у тимчасово окупованому Криму, що сприяє подальшому нарощуванню сил і є загрозою для регіональної безпеки і стабільності.

Разом з тим висловлюється заклик до проведення подальших переговорів з метою забезпечити звільнення РФ усіх незаконно затриманих українських громадян та їхнього щасливого повернення в Україну.

Також засуджується зростаюча військова присутність РФ у районах Чорного і Азовського морів, у тому числі в Керченській протоці, і утиски Росією комерційних судів й обмеження міжнародного судноплавства там, які ще більше загострюють соціально-економічну ситуацію у всій Донецькій області, яка і без того відчуває на собі наслідки тимчасової окупації Криму і вслід за нею і дестабілізуючих дій РФ, що тривають.

При цьому в ООН закликають всі держави-члени, а також міжнародні організації та спеціалізовані установи утримуватися від будь-яких поїздок до Криму, не погоджених з Україною.

Резолюція ООН щодо мілітаризації Криму

  • Як повідомляв УНІАН, 18 грудня 2018 року Генасамблея ООН вперше підтримала проект резолюції «Проблема мілітаризації Автономної Республіки Крим і міста Севастополь (Україна), а також частин Чорного і Азовського морів». Документ підтримали 66 країн, проти проголосували 19 країн, утримались - 72.
  • У грудні 2019 року ГА ООН підтримала оновлену резолюцію проти мілітаризації Росією окупованого Криму, Чорного і Азовського морів. Тоді за резолюцію проголосували 63 країни-члени ООН, проти - 16 і утримались - 66.
  • 3 грудня 2020 року глава МЗС України Дмитро Кулеба зазначив, що оновлена резолюція спрямована на відновлення безпеки і стабільності у регіоні.