США і ЄС відреагували на рішення Ради щодо комісії з відбору керівника САП / фото ua.depositphotos.com

Сполучені Штати Америки та Європейський Союз "взяли до відома" рішення Верховної Ради щодо визначення членів комісії, які добиратимуть кандидатів на посаду керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Про це йдеться у повідомленні Посольства США в Україні у Twitter.

"Європейський Союз та США взяли до відома рішення Верховної Ради про призначення членів комісії для вибору спеціалізованого антикорупційного прокурора. Комісія повинна розпочати прозорий процес, в основі якого - доброчесність та заслуги кандидатів. Від цього буде залежати наша подальша підтримка", - наголошується у повідомленні.

Зміна керівництва САП: що відбувається

  • 21 серпня генпрокурор Ірина Венедіктова підписала наказ про звільнення Назара Холодницького з посади заступника генпрокурора - керівника САП.
  • 17 вересня, Верховна Рада визначила представників парламенту до складу комісії з проведення конкурсу на зайняття адміністративних посад у САП, які зокрема добиратимуть кандидатів на посаду керівника антикорупційної прокуратури. Це Олена Бусол, Андрій Гуджал, Олексій Дрозд, Катерина Коваль, Богдан Романюк, Вячеслав Навроцький та Євген Соболь.
  • Також сьогодні доповідач у Європарламенті з питань України Міхаель Галер та віце-голова делегації Європарламенту в Комітеті асоціації Україна-ЄС Віола фон Крамон-Таубадель висловили стурбованість щодо рішення ВР. "Уряд України ставить під загрозу безвізовий режим з ЄС і наступний транш допомоги", - наголосила фон Крамон-Таубадель.
  • У ЗМІ з’явилась інформація, що новим керівником Спеціалізованої антикорупційної прокуратури можуть призначити нардепа від "Слуги народу", голову парламентського комітету з питань правової політики Андрія Костіна. Він є основним кандидатом.