Зеленський відреагував на ситуацію довкола процесу обрання голови САП / фото REUTERS

Президент України Володимир Зеленський заявив, що повністю підтримує прозорий процес відбору майбутнього керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Про це він сказав під час спілкування зі ЗМІ в рамках робочої поїздки в Івано-Франківську область. Трансляція заходу велась на сторінці Офісу президента у Facebook.

На прохання прокоментувати заяви, що Україна може втратити безвіз з Євросоюзом після рішення Верховної Ради про призначення членів конкурсної комісії з відбору на адмінпосади у САП, Зеленський сказав:

Відео дня

"Я не коментую заяви українських політиків, де немає їх повноважень. Тобто, вони не можуть нам ні надавати безвіз, ні відбирати безвіз - це що стосується українських політиків. Я знаю, хто розповсюджує цю інформацію, мені відома ця політична партія, лідером якої є людина, яка досі вважає, що вона "монарх України", "господар України", хоча у цієї людини було 5 років, щоб показати та відбудувати Україну і показати, що він може зробити для свого народу. Я на всю цю інформацію не звертаю уваги".

За словами Зеленського, в української влади є "нормальна комунікація" із західними партнерами.

Він зауважив, що "уважно читав", що заявили західні партнери на відповідне рішення парламенту.

"Вони сказали, що вони хочуть подивитись, щоб комісія дуже уважно працювала, щоб комісія прозоро працювала й обирала професійного майбутнього керівника САП. Я повністю розділяю їх думки, повністю їх підтримую, вважаю, що по-іншому не може бути", - сказав Зеленський.

Читайте такожУкраїні нагадали умови безвізу: Євросоюз стурбований рішенням КСУ щодо НАБУ

Зміна керівництва САП: що відбувається

  • 21 серпня генпрокурор Ірина Венедіктова підписала наказ про звільнення Назара Холодницького з посади заступника генпрокурора - керівника САП.
  • 17 вересня Верховна Рада визначила своїх представників до складу комісії з проведення конкурсу на зайняття адміністративних посад у САП, які зокрема добиратимуть кандидатів на посаду керівника антикорупційної прокуратури. Це Олена Бусол, Андрій Гуджал, Олексій Дрозд, Катерина Коваль, Богдан Романюк, Вячеслав Навроцький та Євген Соболь.
  • Доповідач у Європарламенті з питань України Міхаель Галер та віце-голова делегації Європарламенту в Комітеті асоціації Україна-ЄС Віола фон Крамон-Таубадель висловили стурбованість щодо рішення ВР. "Уряд України поспішно проштовхує кандидатів, яким бракує досвіду та чесності для відбору керівника САП. Це так не пройде. Уряд України ставить під загрозу безвізовий режим з ЄС і наступний транш допомоги", - написала у Twitter фон Крамон-Таубадель.
  • Посольство США в Україні заявило, що Європейський Союз і США взяли до відома рішення Верховної Ради про призначення членів комісії для вибору спеціалізованого антикорупційного прокурора. "Комісія повинна розпочати прозорий процес, в основі якого - доброчесність та заслуги кандидатів. Від цього буде залежати наша подальша підтримка", - наголосили у посольстві.