"Чорна скринька" збитого Іраном літака української авіакомпанії / REUTERS

Міністр закордонних справ Ірану Мохаммад-Джавад Заріф заявляє, що його країна найближчими днями відправить у Францію для аналізу "чорну скриньку" зі збитого біля Тегерану літака "Міжнародних авіаліній України".

Як йдеться в повідомленні на сайті МЗС Ірану, про це Заріф сказав під час телефонної розмови з міністром закордонних справ Канади Франсуа-Філіппом Шампанем.

За словами Заріфа, Іран вже поінформував Україну про готовність вирішувати правові питання, процедуру виплати компенсацій родинам пасажирів, що загинули після катастрофи, а також виплатити компенсацію за збитий літак.

Відео дня

Водночас, як заявив Заріф, Україна досі не призначила делегацію для проведення переговорів, хоча Іран продовжує працювати над цим питанням.

Читайте такожІран запропонував Україні "меморандум про взаєморозуміння" через збиття літака МАУ

Довідка УНІАН. 8 січня в Ірані розбився літак авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України", що виконував рейс PS752 за маршрутом Тегеран-Київ. Загинули 176 осіб. На борту Boeing 737 перебували 11 громадян України, в тому числі 9 членів екіпажу, а також громадяни Ірану, Канади, Швеції, Афганістану, Німеччини і Великобританії.

Через три дні президент Ірану Рухані визнав, що український лайнер був збитий "в результаті ненавмисної людської помилки", і пообіцяв притягнути винних до відповідальності.

Країни - учасниці Міжнародної групи з координації допомоги жертвам катастрофи літака МАУ неодноразово вимагали від Ірану передати групі "чорні скриньки" зі збитого лайнера.

14 лютого міністр закордонних справ Ірану Мохаммад-Джавад Заріф заявив, що Іран не має наміру віддавати "чорні скриньки" зі збитого літака МАУ, й не розшифровуватиме їх даних без участі зацікавлених сторін.

9 червня стало відомо, що в Ірані у справі про збиття літака "Міжнародних авіаліній України" обвинуваченими проходять шість осіб.

10 червня Reuters з посиланням на джерела повідомило, що Іран повідомив Міжнародну організацію цивільної авіації (ICAO), що відправить бортові самописці зі збитого літака МАУ до Парижу для проведення досліджень.

13 червня представник Ірану в агентстві ООН Фархад Парвареш повідомив, що іранські слідчі попросили французьке агентство авіаційних подій (BEA) розшифрувати інформацію бортових самописців зі збитого літака МАУ.