Росія проведе військові навчання / фото REUTERS

Стягування російських військ в окупований Крим має дві причини.

Читайте такожВ окупованому Криму продовжують запроваджувати обмеження подачі води

Про це розповів в ефірі каналу "Україна 24" постійний представник президента України Володимира Зеленського в Автономній республіці Крим Антон Кориневич.

Відео дня

"По-перше, це робиться перманентно, тому що кримчани не потрібні Росії. Крим потрібен лише як військовий плацдарм на території Середземноморського басейну. Саме тому туди була переміщена надзвичайно велика кількість найновішого озброєння в місця, де може зберігатися ядерна зброя", — сказав він. 

Також, за словами Кориневича, ще однією причиною є заплановані військові навчання.

"А зараз ми ще маємо випадок навчань "Кавказ-2020", відповідно, в Крим теж стягуються російські військові абсолютно з різних регіонів Росії. Тобто це ще й загроза COVID-19", — сказав він.

Російські військові навчання "Кавказ-2020" і відповідь України

  • Російські військові стратегічні навчання «Кавказ-2020» відбудуться 21-26 вересня.
  • Як заявив міністр оборони РФ Сергій Шойгу, під час навчань будуть відпрацьовані питання управління угрупованнями військ, з’єднаннями і підрозділами в «спільних операціях з локалізації та вирішення збройних конфліктів, пов'язаних із протидією тероризму». Планується участь військових контингентів 9 іноземних держав та ще 9 країн направлять до Росії військових спостерігачів.
  • Основні дії розгорнуться на полігонах Капустін Яр і Ашулук (Астраханська область), а також в акваторіях Чорного і Каспійського морів.
  • Українська розвідка не виключає, що Росія під час навчань "Кавказ-2020", які проводитимуться у вересні, вдасться до провокаційних дій.
  • Україна у відповідь на проведення Росією навчань "Кавказ-2020" в останній декаді вересня проведе командно-штабні навчання "Спільні зусилля-2020". Під час навчань планується перевірити здатність Генерального штабу Збройних сил у новій структурі діяти відповідно до стандартів НАТО й організовувати взаємодію з пунктами управління збройних сил країн НАТО.