Ігор Коломойський / УНІАН

Бізнесмен Ігор Коломойський написав заяву на ім'я генпрокурора Ірини Венедіктової, у якій просить внести відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за фактом вчинення екс-президентом України Петром Порошенком, колишньою головою НБУ Валерією Гонтаревою та її заступницею Катериною Рожковою кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 206 (Протиправне заволодіння майном підприємства, установи, організації), ч. 2 ст. 209 (Легалізація (відмивання) грошових коштів та іншого майна, здобутих злочинним шляхом), ст. 231 (Незаконне збирання з метою використання або використання відомостей, що становлять комерційну таємницю), ч. 2 ст. 364 (Зловживання владою або службовим становищем) КК України.

Текст заяви є в розпорядженні УНІАН.

Коломойський наголошує, що зміст нещодавно оприлюднених нардепом Деркачем розмов Порошенка з Байденом у сукупності з іншими відомим йому фактами та обставинами, дозволяє стверджувати, що Порошенко будучи президентом України вступив у злочинну змову з тодішньою головою НБУ Гонтаревою, її заступницею Рожковою та рядом інших не встановлених осіб, з метою проведення незаконної націоналізації АТ КБ «ПриватБанк» та як наслідок злочинного заволодіння активами даної фінансової установи.

Відео дня

Він нагадує, що в структуру активів ПриватБанку до певного часу серед інших входила «Студія 1+1», яка станом на 2016 рік мала охоплення понад 27 млн. глядачів.

"Будучи обізнаним з вищевказаними обставинами, Порошенко П.О. займаючи посаду Президента України, будучи наділеним відповідно до Конституції та законів України значним обсягом владних повноважень, вирішив отримати, оперативний контроль над активами Банку та зокрема компанією ТОВ «Телерадіокомпанія «Студія 1+1» з метою посилення свого політичного впливу в державі та створення позитивного іміджу серед її населення", - йдеться в заяві.

Порошенко, як наголошується в заяві, мав робочі контакти та зустрічі з представниками міжнародних фінансових організацій, в ході проведення яких, як засвідчує телефонна розмова з колишнім віце-президентом США Байденом, екс-президенту стало відомо про те, що представники МВФ ініціюють питання націоналізації ПриватБанку як одну з умов отримання Україною фінансової допомоги.

"Таким чином, будучи обізнаним з вищеназваного питання, слідуючи заздалегідь розробленому злочинному плану та маючи намір на протиправне заволодіння активами Банку, Порошенко П.О. спільно з Гонтаревою В.О., Рожковою К.В. та іншими не встановленими особами, вирішили використати вище описану ситуацію для протидії законній господарській діяльності Банку та під виглядом законних процедур, реалізувати свій злочинний намір направлений на заволодіння активами Банку та зокрема компанією ТОВ «Телерадіокомпанія «Студія 1+1»", - йдеться в заяві.

"Слідуючи своєму злочинному плану, Порошенко П.О., займаючи у минулому посади Голови комітету ВРУ з фінансів і банківської діяльності, Голови наглядової ради Національного банку України, а тому будучи обізнаним про те, як негативно впливають на функціонування банківської установи публікації у ЗМІ про її нібито фінансову нестійкість, організував через невстановлених осіб, медійну компанію негативного характеру проти Банку, з метою дестабілізації його роботи, шляхом культивації паніки серед вкладників та як наслідок відтоку депозитних коштів Банку, що є вкрай негативним для його сталої роботи. В свою чергу, Гонтарева В.О. та Рожкова К.В., реалізуючи спільний з Порошенко П.О. злочинний план, отримавши від нього відповідну вказівку, здійснювали, як керівники НБУ, публічні виступи в ЗМІ щодо нібито високих ризиків фінансової неспроможності Банку, тим самим свідомо дестабілізуючи його роботу та спільно з Порошенко П.О. вчиняючи протидію його законній господарській діяльності", - йдеться в заяві.

Крім того, як наголошує Коломойський у своїй заяві, Гонтарева і Рожкова за вказівками Порошенка восени 2016 організували силами НБУ перевірку діяльності ПриватБанку з метою подальшого ініціювання та проведення незаконної націоналізації, яка була проведена з суттєвими порушеннями законодавства, що регулює банківську діяльність в Україні.

"Так Гонтарева В.О., спільно з Рожковою К.В. виконуючи злочинні вказівки Порошенка П.О., та реалізуючи з ним спільний злочинний намір, не дочекавшись висновків перевірки НБУ, не провівши обов’язкову спільну перевірку з незалежною аудиторською установою, не надавши власникам часу на подання програми докапіталізації, зловживаючи службовим становищем та грубо порушуючи приписи діючого законодавства, 18.12.2016 визнали Банк неплатоспроможним, після чого Гонтарева В.О., цього ж дня звернулася до Уряду, який у свою чергу миттєво прийняв рішення про його націоналізацію. Факт того, що визнання Банку неплатоспроможним та рішення Уряду про його націоналізацію відбулися в один день, а саме 18.12.2016, свідчить про сплановані та спільні злочинні дії Порошенка П.О., яким здійснювався тиск на Уряд, Гонтаревої В.О., Рожкової К.В. та інших невстановлених осіб", - йдеться в заяві.

"Одночасно, з телефонних розмов Порошенка П.О. з колишнім Віце-президентом США Д. Байденом, вбачається, що Порошенко П.О. не маючи на це відповідних повноважень, зловживаючи владними повноваженнями відносно Гонтаревої В.О. отримував від останньої та використовував для реалізації свого злочинного наміру, висновки аудитів Банку, які становлять банківську таємницю, тим самим вчиняючи спільно з Гонтаревою В.О., умисне розголошення банківської таємниці без згоди її власника", - наголошує Коломойський.

"Таким чином, протиправні, злочинні дії Порошенка П.О., Гонтаревої В.О., Рожкової К.В. та невстановлених осіб, стали причиною незаконної націоналізації АТ КБ «ПриватБанк», після чого перелічені особи, зловживаючи владою та службовим становищем сприяли виведенню коштів Банку на рахунки офшорних компаній розташованих в Белізі, тим самим легалізуючи кошти (відмиваючи) отриманні злочинним шляхом. За таких умов, з викладеного вбачається, що Порошенко П.О., Гонтарева В.О., Рожкова К.В. та невстановлені особи, які діяли з ними у співучасті своїми протиправними діями, завдали мені моральної та матеріальної шкоди та вчинили відносно мене кримінальні правопорушення", - наголошується в заяві.