Компанії Медведчука в обхід санкцій торгують нафтопродуктами зі США / фото УНІАН

Українські журналісти викрили схему, за якою нафтопродукти з російського "Новошахтинського заводу", підконтрольного родині українського політика й кума Путіна Віктора Медведчука, постачаються у США попри персональні санкції проти народного депутата.

Про це йдеться в розслідуванні проекту "Радіо Свобода" "Схеми".

Йдеться про російську компанію Rosewood Shipping, яка володіє вісьмома нафтовими танкерами. Компанія офіційно записана на Оксану Марченко - це відображено в декларації Медведчука.

Вона експортує нафту, яку видобуває "Новошахтинський завод нафтопродуктів" - теж російська компанія з Ростовської області, якою теж володіє Марченко. Це "Схеми" встановили ще у 2018 році, а сам Медведчук це підтвердив і додав, що він нею керує.

Відповідно до розкладу відправлення танкерів Rosewood Shipping, який наводить Ростовський порт, ті начебто рухаються до грузинського міста Батумі. Але порт Батумі в коментарі "Схемам" заперечив прийняття будь-якого з танкерів, що належать компанії Марченко.

Сервіс Marine Traffic, який відстежує рух кораблів, показує: три більші танкери часто бовтаються на одному місці в Чорному морі, а п’ять менших рухаються від порту в Ростові до акваторії Чорного моря і назад.

Утім "Схемам" вдалося виявити принаймні шість випадків доставки нафтопродуктів із "Новошахтинського заводу нафтопродуктів" до США протягом лютого-квітня 2020 року. Рухалися вони тривалим маршрутом - від району Ростовського порту аж до Г’юстона, що в американському штаті Техас.

Отримувач - компанія ExxonMobil Sales and Supply LLC, "донька" ExxonMobil - однієї з найбільших нафтових компаній світу. Її колишній керівник Рекс Тіллерсон деякий час працював державним секретарем США за президентства Трампа.

За оцінками "Схем", загальна вартість контрактів на перевезення нафтопродуктів такого ж обсягу й за таким же маршрутом, як і у випадку ExxonMobil, може сягати 150 мільйонів доларів.

Читайте такожДратує Медведчук: ЗМІ дізналися про конфлікти всередині "опоплатформівців"

ExxonMobil купував нафтопродукти не безпосередньо в Медведчука, а швейцарської компанії NewCoal Trading. Її розслідувачі пов’язують із родиною російського депутата Гліба Хора.

"Таким чином, журналістам програми "Схеми" вдалося встановити, що відома американська корпорація закуповує нафтопродукти із заводу кумів Путіна через швейцарську компанію, яку пов'язують із депутатом Держдуми від "Єдиної Росії", - підсумовують автори.

У ExxonMobil "Схемам" заявили, що дотримуються санкційної політики США. "Новошахтинський завод нафтопродуктів" і Гліб Хор на запит розслідувачів не відповіли.

Вас також можуть зацікавити новини