У НАЗК відреагували на заяву Ради Європи щодо розпуску КСУ / фото УНІАН

У НАЗК відреагували на заяву Венеційської комісії та GRECO щодо необхідності утриматися від розпуску Конституційного суду України.

У НАЗК наголошують, що швидке відновлення антикорупційної системи неможливе без скасування рішення КСУ, йдеться в повідомленні на сторінці в Facebook.

Крім того, у НАЗК переконані, що в своєму рішенні КСУ порушив Конституцію України принаймні двічі.

Відео дня

По-перше, наголошують в НАЗК, суд втрутився в повноваження парламенту, зазначивши, що встановлення кримінальної відповідальності за декларування завідомо недостовірних відомостей, а також умисне неподання декларації є надмірним покаранням за вчинення цих правопорушень. Згідно Конституції України, визначення того, яке діяння є злочином, відноситься виключно до повноважень законодавчої гілки влади.

"Це означає, що повернути кримінальну відповідальність за декларування недостовірних відомостей, а також відновити рівність всіх гілок влади, прийнявши новий закон, неможливо. Будь-який закон, який повертатиме кримінальну відповідальність, чи не автоматично буде вважатися неконституційним, з огляду на це рішення КСУ", - йдеться в повідомленні.

По-друге, Конституція встановлює спільне для всіх гілок влади правило - діяти виключно в межах повноважень, у спосіб та на підставах, передбачених нею та законами України.

"Згідно з Конституцією та законами України, КСУ міг приймати рішення лише щодо положень законодавства про запобігання корупції, які оскаржувались у конституційному поданні. Однак, судді порушили вимоги Конституції та скасували положення Закону України "Про запобігання корупції", які не оскаржувались у конституційному поданні 47 народних депутатів", - наголосили в НАЗК.

Також там нагадали, що бути суддею у власній справі заборонено основоположними принципами права.

"За скасованими положеннями антикорупційного законодавства тривала процедура притягнення до адміністративної та кримінальної відповідальності трьох суддів КСУ - Мойсика, Сліденка та Завгородньої. Про цей факт вони були обізнані, однак, не заявили про відвід, а скасували відповідні норми. У день постановлення рішення було встановлено факт недекларування 3,6 млн грн суддею Головатим, який був обізнаний з цим фактом на час участі в засіданні", - зазначають у НАЗК.

Читайте такожУ Раді Європи попередили Україну про серйозні наслідки в разі звільнення суддів КСУ

Тож, приймаючи рішення, "судді діяли у власних інтересах".

Зазначається, що у своїх звітах GRECO позитивно оцінює створену в Україні систему декларування.

"GRECO цінує, що вжито правових та регуляторних заходів для покращення контролю декларацій і забезпечення шляхів оскарження", - зазначено в звіті GRECO за результатами четвертого раунду оцінювання.

"Також є позитивним повернення кримінальної відповідальності за незаконне збагачення", - значиться у звіті.

Хоча у звітах-оцінках GRECO є спеціальний розділ "Запобігання корупції стосовно суддів", відсутні жодні рекомендації щодо створення окремого органу для збору, зберігання та перевірки їхніх декларацій.

Нагадаємо, у Раді Європи виступили проти законопроекту про відновлення суспільної довіри до конституційного судочинства, ініційованого президентом України Володимиром Зеленським, який передбачає припинення повноважень суддів Конституційного суду України.

Скандальне рішення КСУ щодо незаконного збагачення: що відомо

  • 27 жовтня Конституційний суд за поданням 47 народних депутатів ухвалив рішення, яким скасував статтю 366-1 Кримінального кодексу, що передбачає відповідальність за недостовірне декларування.
  • Також КС визнав неконституційними положення законів про перевірку е-декларацій чиновників і скасував право НАЗК перевіряти декларації та виявляти конфлікт інтересів.
  • Конституційний суд своїм рішенням позбавив Національне агентство з питань запобігання корупції доступу до державних реєстрів, необхідних для проведення спецперевірок декларацій кандидатів на керівні посади до органів влади. Без цієї перевірки жоден керівник державного органу не може бути офіційно призначений.
  • 28 жовтня НАЗК закрило доступ до Єдиного державного реєстру декларацій. Утім, 29 жовтня ввечері Кабінет міністрів зобов’язав НАЗК відновити публічний доступ до Єдиного реєстру електронних декларацій.
  • Конституційний суд 28 жовтня оприлюднив текст рішення, ухваленого Великого палатою КС у складі 15 суддів.
  • У НАБУ заявили, що через рішення КС всі справи про недостовірне декларування закриють, а викриті на зловживаннях посадовці уникнуть відповідальності.
  • Зеленський вніс до Верховної Ради проект закону, яким пропонує припинити повноваження усього складу Конституційного суду. У законопроекті йдеться, зокрема, що рішення КС від 27 жовтня є "нікчемним (таким, що не створює правових наслідків) як таке, що прийнято суддями Конституційного суду України в умовах реального конфлікту інтересів". Зеленський пропонує припинити повноваження суддів КСУ з дня набрання чинності законом, а суб'єктам призначення суддів пропонує невідкладно розпочати процедуру конкурсного відбору нового складу суду.