Зеленський заявив про неприпустимість виникнення заворушень / фото УНІАН

Президент Володимира Зеленський заявив про неприпустимість виникнення заворушень через скандальне рішення Конституційного суду стосовно електронного декларування або використання ворогами для дискредитації України за кордоном.

Читайте такожКСУ планує скасувати Вищий антикорсуд, закон про мову та земельну реформу - голова НАЗК

Як повідомляє прес-служба Офісу президента, про це він заявив на терміновому закритому засіданні Ради національної безпеки і оборони України щодо невідкладних заходів, яких має вжити держава після рішення Конституційного суду щодо неконституційності окремих положень закону про запобігання корупції та статті 366-1 Кримінального кодексу.

Відео дня

Починаючи засідання, глава держави наголосив на необхідності термінової реакції на ситуацію, яка склалася після ухвалення Конституційним судом за поданням групи народних депутатів рішення щодо антикорупційної інфраструктури України.

"Справа не тільки в цьому рішенні, а й загалом у цілеспрямованих діях певних осіб на підрив суспільного договору в Україні та на створення реальної загрози національній безпеці та обороні нашої держави. Ми повинні не допустити ані того, що цю проблему почне вирішувати вулиця на свій розсуд, ані того, що це або якесь інше рішення Конституційного суду буде використане ворогами України для дискредитації нашої країни за кордоном", – зазначив президент.

Скандальне рішення КСУ щодо незаконного збагачення: що відомо

  • 27 жовтня Конституційний суд за поданням 47 народних депутатів ухвалив рішення, яким скасував статтю 366-1 Кримінального кодексу, що передбачає відповідальність за недостовірне декларування.
  • Також КС визнав неконституційними положення законів про перевірку е-декларацій чиновників і скасував право НАЗК перевіряти декларації та виявляти конфлікт інтересів.
  • Конституційний суд своїм рішенням позбавив Національне агентство з питань запобігання корупції доступу до державних реєстрів, необхідних для проведення спецперевірок декларацій кандидатів на керівні посади до органів влади. Без цієї перевірки жоден керівник державного органу не може бути офіційно призначений.
  • 28 жовтня НАЗК закрило доступ до Єдиного державного реєстру декларацій.
  • Конституційний суд 28 жовтня оприлюднив текст рішення, ухваленого Великого палатою КС у складі 15 суддів.
  • У НАБУ заявили, що через рішення КС всі справи про недостовірне декларування закриють, а викриті на зловживаннях посадовці уникнуть відповідальності.