Суд заарештував нардепа Олександра Юрченка / фото УНІАН, Олександр Кузьмін

Вищий антикорупційний суд обрав запобіжний захід народному депутату Олександру Юрченку у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави у 3 млн 1 тис. 656 грн.

Як передає кореспондент УНІАН, суд частково задовольнив клопотання прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури щодо запобіжного заходу для Юрченку.

"Задовольнити клопотання прокурорів частково: застосувати до підозрюваного Юрченка запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 9 листопада. Взяти Юрченка під варту в залі суду. Визначити Юрченку розмір застави у 3 млн 1 тис. 656 грн", - сказала суддя.

Також в ухвалі йдеться, що в разі внесення застави на Юрченка будуть покладені наступні обов’язки: прибувати до детектива, прокурора та суду за першою вимогою; повідомляти детективу, прокурору про зміну свого місця проживання та місця роботи; утримуватися від спілкування з іншим підозрюваним у справі та свідками; здати на зберігання до Державної міграційної служби України паспорти для виїзду за кордон.

Читайте такожЗеленський відреагував на скандал зі "слугою" Юрченком: "Якщо вкрав – сядеш, якщо брав хабар – сядеш"

У разі внесення застави Юрченко повинен буде носити електронний браслет.

Дане рішення суду може бути оскаржено в Апеляційний палаті ВАКС.

Наразі біля будівлі суду стоїть мікроавтобус, яким Юрченка повезуть до слідчого ізолятора.

Прокурор Андрій Перов відмовився від будь-яких коментарів журналістам після завершення судового засідання.

Сам Юрченко під час засідання суду з обрання йому запобіжного заходу заявив, що непричетний до вимагання хабаря і що справа проти нього є провокацією тих осіб, які не бажають, щоб з відходами в Україні навели лад.

"Нічого цього я не робив. Ніякі кошти я не брав, нікого до надання мені коштів я не підбурював і ніякі кошти не вимагав. Це підтверджують обшуки, які були в усіх місцях, де тільки можна. Але органи досудового розслідування нічого не знайшли", - сказав Юрченко.

Також він заявив, що тиск на нього здійснюється лобістами, які не хочуть навести лад на ринку відходів.

"Три скликання у Верховній Раді не приймається закон про відходи. Немає жодних правил поводження з відходами. Ми чудово розуміємо, скільки мільйонів доларів весь час заробляють ті, хто у тіньовий спосіб керує відходами. Це упаковщики, це інші групи впливу, які не зацікавлені в нормальному законодавстві. Коли ми почали займатися цим питанням, всі ці люди почали робити провокації та тиск, щоби звести наклеп на тих, хто хоче впорядкувати ситуацію з відходами", - сказав депутат.

Також Юрченко додав, що він має двох малолітніх дітей, має батьків похилого віку і має обов'язки перед виборцями, тому не збирається нікуди втікати.

Слід зазначити, що на сьогоднішньому засіданні прокурор повідомив, що "міцні сімейні зв'язки" не є аргументом на користь підозрюваного, оскільки слідство з'ясувало, що в липні цього року, через тиждень після народження другої дитини Юрченко поїхав на відпочинок до Туреччини з третіми особами.

Після завершення виступу Юрченка суддя поставила йому декілька запитань, зокрема й щодо місця його постійного проживання. На це депутат відповів, що останніх два місяці проживає сам в київській квартирі своєї тещі. Також суддя поцікавилась його матеріальними статками. Він підтвердив, що має 50 тис. доларів власних активів та 400 тис. грн має його дружина. Також він додав, що його заробітна плата як народного депутата становить від 27 до 32 тис. грн. Також він має надходження у вигляді депутатського фонду в розмірі 36-40 тис. грн на місяць.

Крім того, Юрченко зазначив, що у нього у володінні є третина квартири, а автомобілів він не має – орендує автомобіль. Також він заявив, що не має судимості і йому ніколи не оголошувалася підозра за вчинення кримінального правопорушення. А також, що він має дозвіл на користування травматичною зброєю і має таку зброю у володінні.

Читайте такожСкандального нардепа Юрченка у 2009 році затримували за крадіжку чотирьох пляшок пива – журналіст

Корупційний скандал у "Слузі народу"

  • 17 вересня прокурор САП за дорученням генерального прокурора повідомив про підозру члену Комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Олександру Юрченку в отриманні неправомірної вигоди з використанням законних повноважень та обов’язків.
  • Його дії кваліфіковані за ознаками злочину, передбаченого ч. 4 ст. 368, ч. 4 ст. 27 і ч. 4 ст. 369 Кримінального кодексу.
  • Детективи НАБУ встановили, що депутат у завуальованій формі попросив надати йому через посередника неправомірну вигоду в сумі 13 тис. доларів за внесення пропозицій до законопроекту щодо переробки твердих побутових відходів і в подальшому – 200 тис. доларів для підкупу членів комітету за голосування за подані ним пропозиції.
  • Юрченка виключили із фракції "Слуга народу".
  • Помічнику народного депутата Івану Фіщенку було оголошено про підозру в пособництві в отриманні хабара, а пізніше обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою застави у понад 1 млн грн. Після внесення застави він вийшов із СІЗО.