Кравчук може увійти до складу ТКГ / фото УНІАН

Президент України Володимир Зеленський заявив, що на посаду нового глави делегації України в Тристоронній контактній групі з врегулювання ситуації на Донбасі розглядаються кандидатури чинного першого заступника голови української делегації, віце-прем'єр-міністра України Олексія Резнікова, першого президента України Леоніда Кравчука та ще декількох осіб.

Як передає кореспондент УНІАН, про це глава держави повідомив на брифінгу журналістам після відвідання Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит».

«У нас є декілька дійсно претендентів. Один з претендентів, ви знаєте, - наш віце-прем'єр-міністр Резніков…Ми також говоримо з першим президентом України Леонідом Макаровичем Кравчуком. І є ще пара кандидатур», - заявив він.

Читайте такожПредставник ТКГ заявив, хто може очолити українську делегацію замість Кучми

За словами глави держави, найближчими днями буде офіційна інформація.

Президент висловив вдячність колишньому голові української делегації в ТКГ Леоніду Кучмі. «Дійсно, він дуже потужно та багато працював. Це складна робота – очолювати таку групу. Це дуже складна робота бути в тому чи іншому напрямку – особливо в політичному та безпековому напрямках (політичній та безпековій підгрупі ТКГ – УНІАН), саме там засідання йдуть 10-15 годин. Іноді люди сперечаються та інколи знаходять вихід, який потім коштує нам тією чи іншою кількістю збережених життів на Донбасі», - додав глава держави.

Зеленський відзначив, що переговорний процес в Мінську – це «дуже складна робота». «Люди наші, суспільство, більшість депутатів ВР, які говорять про війну на Донбасі, які говорять про «Мінськ», як нам діяти чи треба нам там бути, чи треба виходити (з Мінських домовленостей – УНІАН) – ці люди не розуміють, що там відбувається», - зауважив глава держави.

«Ми точно знаємо, наскільки це складна робота, і ми так само складно обираємо людину, яка може очолити цю групу (ТКГ – УНІАН). Треба знайти баланс: людину, з якою розмовляє Росія, людину, яку поважають в Україні, людину, яка може домінувати за столом перемовин, людина, яка може не зрадити Україні в дуже складні моменти», - пояснив президент і додав, що ця людина повинна мати відповідний досвід та не бути «не правою та не лівою». За його словами, «вона має бути центристом, яка балансує та яку поважають більшість населення України як на сході, так і на заході».

Читайте такожНе перемир’ям єдиним: в РНБО розповіли, що Зеленський робитиме після спроб припинити вогонь на Донбасі

При цьому Зеленський підкреслив, що під час переговорів «на вагах – наша територіальна цілісність, наш суверенітет, а значить, не тільки наша сучасність, але й майбутнє України».

Напередодні стало відомо, що Кучма вийшов з ТКГ по Донбасу, в якій він очолював українську делегацію.

За словами Зеленського, зараз на цю позицію розглядаються кілька кандидатур, серед яких, крім Кравчука - віце-прем'єр з реінтеграції Олексій Резніков.

Як повідомляв УНІАН, причиною рішення Кучми покинути ТКГ став похилий вік.