Євросоюз закликав Україну відновити функціонування антикорупційної системи / фото REUTERS

У Європейському Союзі заявили, що рішення Конституційного суду щодо електронного декларування ставить під сумнів міжнародні зобов'язання України.

Про це йдеться в ексклюзивному коментарі Представництва Євросоюзу в Україні на запит кореспондента УНІАН.

"Ми відзначаємо з великою стурбованістю, що вплив останнього рішення Конституційного суду щодо складових частин антикорупційного законодавства має далекосяжні наслідки для усієї антикорупційної інфраструктури України. Рішення ставить під сумнів ряд міжнародних зобов’язань, які Україна взяла на себе відносно її міжнародних партнерів, в тому числі ЄС", - наголосили в Представництві Євросоюзу.

Відео дня

"Ми наполегливо закликаємо українську владу здійснити кроки, аби якомога швидше відновити умови для ефективного функціонування антикорупційної системи України у відповідності з Конституцією України. Ми готові надати допомогу щодо обрання шляхів повернення необхідної правової визначеності, спрямованої на забезпечення ефективної системи попередження корупції в Україні", - заявили європейські дипломати.

Також у Представництві ЄС нагадали, що "розглядають інституції для боротьби з корупцією, створені на запит українського народу, як основу для перетворення України та ближчої політичної асоціації і економічної інтеграції з ЄС".

Читайте такожВ ЄС заговорили про "паузу" для українського безвізу після скандального рішення Конституційного суду (документ)

"Масштабна і безпрецедентна допомога Європейського Союзу, в тому числі фінансова, з цієї причини пов'язана з антикорупційною інфраструктурою, яка працює незалежно, ефективно і вільно від політичного або іншого тиску", - сказано у заяві.

Скандальне рішення КСУ щодо незаконного збагачення: що відомо

  • 27 жовтня Конституційний суд за поданням 47 народних депутатів ухвалив рішення, яким скасував статтю 366-1 Кримінального кодексу, що передбачає відповідальність за недостовірне декларування.
  • Також КС визнав неконституційними положення законів про перевірку е-декларацій чиновників і скасував право НАЗК перевіряти декларації та виявляти конфлікт інтересів.
  • Конституційний суд своїм рішенням позбавив Національне агентство з питань запобігання корупції доступу до державних реєстрів, необхідних для проведення спецперевірок декларацій кандидатів на керівні посади до органів влади. Без цієї перевірки жоден керівник державного органу не може бути офіційно призначений.
  • 28 жовтня НАЗК закрило доступ до Єдиного державного реєстру декларацій. Утім, 29 жовтня ввечері Кабінет міністрів зобов’язав НАЗК відновити публічний доступ до Єдиного реєстру електронних декларацій.
  • Конституційний суд 28 жовтня оприлюднив текст рішення, ухваленого Великого палатою КС у складі 15 суддів.
  • У НАБУ заявили, що через рішення КС всі справи про недостовірне декларування закриють, а викриті на зловживаннях посадовці уникнуть відповідальності.