Кравчук очолив українську делегацію у ТКГ щодо Донбасу / фото УНІАН

Голова української делегації у Тристоронній контактній групі з врегулювання ситуації на Донбасі, перший президент України Леонід Кравчук заявляє, що розгляне доцільність поїздки на окупований Донбас, якщо на окупованій території складуться відповідні умови.

Про це він сказав в інтерв'ю спеціального проекту Радіо Свобода «Донбас Реалії».

Читайте такожКравчук назвав можливу альтернативу для Києва на випадок провалу переговорів щодо Донбасу

Відео дня

Зокрема, спочатку Кравчук зазначив, що підтримує ініціативу першого прем'єр-міністра України (1990-1992 рр.) Вітольда Фокіна здійснити поїзду на окуповані райони Донецької і Луганської областей.

"Він знає ситуацію там найкраще з людей, яких я загалом знаю. І має рішучість, сміливість і готовий це зробити. А якщо там складуться відповідні умови, які потрібні мені, Кравчуку Леоніду Макаровичу, вивчити будь-які питання, які потрібні для вирішення, я також буду думати над тим, як це зробити, не виключаючи і безпосередніх контактів", - заявив Кравчук.

Окремо у нього запитали, з ким конкретно на окупованій частині Донбасу він готовий сідати за стіл переговорів.

"Це громадянське суспільство перш за все. Це люди, які не беруть участі в управлінні, не брали участі у війні, безпосередньо з гвинтівкою в руках, не катували тих, хто потрапив у полон. Це люди, які працюють у вищих навчальних закладах, в школах, в громадських організаціях - я готовий їх слухати", - наголосив Кравчук.

Також у нього запитали, який сенс в таких контактах, якщо рішення про війну чи мир ухвалюють не в Донецьку, а в Москві.

"Для того, щоб Москву переконати, треба не тільки бажання Києва, їх важко переконувати. А коли це бажання буде людей, які там живуть, і тих, які знаходяться за межами (окупованих територій), наголошую, що це мільйон сімсот тисяч осіб, тоді Москва почує краще і також буде йти назустріч людям. Я в це вірю", - сказав Кравчук.

Нагадаємо, 30 липня Зеленський призначив Кравчука головою української делегації в Тристоронній контактній групі у Мінську.