Медведчука назвали "проросійським політиком", який поширює дезінформацію в Україні на користь РФ / УНІАН

Група республіканців пропонує внести до санкційного переліку низку наближених до російського президента Володимира Путіна медіамагнатів, які допомагають Кремлю просувати свій «порядок денний».

Про це йдеться у відповідному звіті Республіканського дослідного комітету.

Читайте такожМеркель підтримала збереження антиросійських санкцій, запроваджених за агресію в Україні

Відео дня

Серед згаданих осіб, наближених до Путіна, у документі вказано прізвище найбагатшої людини Грузії Бідзіна Іванішвілі, а також кума глави Кремля Віктора Медведчука – «проросійського олігарха в Україні, який активно використовує свою медіаімперію у сприянні поширенню Росією шкідливої дезінформації всередині країни».

«Розуміння всієї глибини впливу Росії на ключові внутрішні сектори грає ключову роль у наданні допомоги Конгресу й допоможе заповнити пробіли у чинній законодавчій архітектурі, що дозволяє допускати пагубний вплив Росії», – йдеться у документі.

Скріншот

Водночас в ефірі програми Єгора Куроптєва "Прикордонна ZONA" колишній спецпредставник Держдепу США з питань України Курт Волкер пояснив, що публікація цього звіту не означає його обов’язкову підтримку більшістю.

«Це група конгресменів-республіканців і їхніх команд, які працюють разом над політичними документами чи ідеями, які показують їхнє мислення без участі в законотворчому процесі. Тож чи це щось дуже впливове, що обов'язково стане законом? Ні! З іншого боку, це важливо, тому що відображає точку зору значної частини республіканців у Конгресі. І з цієї позиції, дуже корисно це бачити», – сказав він.

Волкер також зауважив, що не відомо, чи підтримують пропозицію у Сенаті та Білому домі, оскільки «є різні рівні підтримки».

«Але я б не розраховував, що мова цього звіту з усією жорсткістю санкцій, які в ньому запропоновані, пройде через Палату представників, Сенат і Білий дім, щоб стати законом. Слабша версія пропозиції більш вірогідна. Я насправді підтримую думку про те, що санкції, які ми вже запровадили, не змінили поведінку Росії», – пояснив він.

Також американський дипломат додав, що вважає вказаних осіб, зокрема Медведчука, російського олігарха Євтушенкова і грузина Іванішвілі, «різними людьми з різними історіями», тому пов’язувати їх в одному документі неправильно.

«Наприклад, я думаю, що Іванішвілі діє дуже незалежно. А Медведчук дуже сильно наближений до Путіна. Тому їх не можна зв'язувати в одну зв'язку. А щодо самої дослідницької групи, я думаю, все було досліджено, опрацьовано й описано членами кабінетів. І цей документ не має такого рівня ретельності, як у випадку напрацювань формальних конгресових комітетів. З іншого боку, як я вже казав, це відображає позицію республіканських членів Конгресу. І з цієї точки зору варто на це звернути увагу», – сказав Волкер.