Медведчука підозрюють у держзраді / REUTERS

Печерський райсуд Києва обрав підозрюваному у державній зраді нардепу Віктору Медведчуку запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту.

Як повідомляє кореспондент УНІАН, Медведчука відправили під домашній арешт до 7 грудня.

Таким чином суд відмовив у задоволенні клопотання прокурорів про взяття під варту Медведчука з альтернативою застави в мільярд гривень.

Відео дня

Запобіжний захід був обраний в рамках розслідування справи про державну зраду Віктора Медведчука.

Читайте такожНе тільки Медведчук: у Зеленського не виключають висунення підозри й іншим фігурантам "плівок""Обрати для Медведчука запобіжний захід - домашній арешт, заборонивши йому залишати місце свого проживання за адресою Київ, вул. Медвинська, 24, цілодобово. Строк тримання під домашнім арештом визначити до 7 грудня. Покласти на Медведчука додаткові процесуальні обов'язки - не відлучатися із населеного пункту за місцем проживання, повідомляти слідчого, прокурора чи суд про зміну місця проживання, здати на зберігання слідчому документи, що дають право на виїзд з України. Строк дії обов'язків визначити до 7 грудня включно. Ухвала слідчого судді підлягає негайно негайному виконанню після оголошення. Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Київського апеляційного суду впродовж 5 днів з дня її оголошення", - зазначила суддя Віта Бортницька.

Віктор Медведчук не задоволений рішенням Печерського райсуду Києва, проте ще не знає, чи буде його оскаржувати. Про це він сказав журналістам по завершенню судового засідання.

Він заявив, що вважає підозру у державній зраді щодо нього політичним переслідуванням, а, відтак, будь-який запобіжний захід - незаконним.

Проте Медведчук не відповів на питання, чи буде оскаржувати цілодобовий домашній арешт, обраний йому судом сьогодні. Він сказав, що необхідно вивчити цю ухвалу суду, і потім буде прийнято рішення щодо апеляційної скарги.

Нова підозра Медведчуку

8 жовтня Медведчуку оголосили про підозру у державній зраді та сприянні тероризму. Йдеться про його участь у 2014-2015 роках у незаконних схемах із закупівлі вугілля на окупованому Донбасі.

За даними слідства, після захоплення Росією частини українського Донбасу виникла необхідність у закупівлі вугілля на світовому ринку, зокрема в ПАР. Російська влада мала плани зірвати реалізацію цих контрактів і не дозволити Україні посилити власну енергонезалежність.

Тому за посередництва Медведчука відбулася змова з вищими посадовими особами України, які, використовуючи повноваження Нацбанку і правоохоронних органів, створили штучні перешкоди для постачання вугілля з ПАР. Зрештою ті контракти були зірвані, що спровокувало хвилю "віялових" відключень електроенергії в країні.

Згодом за сприяння Медведчука та з метою повернення України до орбіти впливу РФ було організовано незаконні схеми для постачання вугілля з тимчасово окупованих територій на державні підприємства України.

Генпрокурор Ірина Венедіктова повідомила, що прокуратура проситиме суд взяти Медведчука під варту з альтернативою внесення застави у 1 млрд грн.

У даний час депутат перебуває під домашнім арештом в іншій справі про держзраду та в замаху на розграбування ресурсів в окупованому Криму.