Максим Степанов / фото УНІАН, В'ячеслав Ратинський

Комітет Верховної Ради з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування запропонував парламенту визначитися з рішенням про подання прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля щодо звільнення Максима Степанова з посади міністра охорони здоров'я України.

Як повідомляє кореспондент УНІАН, за це рішення проголосували 13 членів комітету, один проти і один утримався.

Перед цим комітет не зміг ухвалити рішення про рекомендацію ВР підтримати подання про відставку Степанова. Таке рішення підтримали лише сім нардепів, сім - утрималися, а один був проти. Зокрема, голова профільного комітету Михайло Радуцький (фракція "Слуга народу") голосував за підтримку рішення про відставку Степанова.

Відео дня

Так, рішення комітету відкриває парламенту для розгляду питання про відставку Степанова з посади міністра.

Зокрема, за рішення рекомендувати парламенту підтримати подання Шмигаля про відставку Степанова проголосували 7 народних депутатів: Лада Булах (фракція "Слуга народу"), Олесь Довгий (позафракційний), Ярослав Дубневич (група "За майбутнє"), Яна Зінкевич (фракція "Європейська солідарність"), Максим Перебийніс (СН"), Михайло Радуцький - голова профільного комітету ("СН"), Ольга Стефанишина( "Голос").

Також 7 парламентаріїв утрималися: Вікторія Вагнєр (фракція "СН"), Оксана Дмитрієва ("СН"), Валерій Дубіль (фракція "Батьківщина"), Артем Дубнов (фракція "СН"), Юрій Заславський ("СН"), Валерій Зуб ("СН"), Сергій Кузьміних ("СН"),

Лише один депутат з фракції "Опозиційна платформа "За життя" Макаренко проголосував проти відставки Степанова. Для результативного рішення необхідно було 8 голосів "за".

Читайте такожКонфлікт зі Шмигалем: Арахамія пояснив, чому нардепи мають звільнити Степанова

Відставка Степанова: що відомо

  • 14 травня прес-секретар глави Верховної Ради Ольга Туній повідомила, що до Верховної Ради надійшло подання прем'єр-міністра Дениса Шмигаля про відставку Максима Степанова. За словами самого міністра, він не писав заяви на звільнення з посади глави МОЗ. 
  • Про відставку Степанова почали говорити ще восени 2020 року. У листопаді ходили чутки, що відставку нібито погодили в Офісі президента й Кабміні.
  • За даними джерел ЗМІ, відправити Степанова у відставку планували вже кілька разів. 14 травня добровільно піти йому нібито запропонував президент України Володимир Зеленський. Однак очільник МОЗ відмовився. Після цього в Раду й надійшло подання від прем'єра на звільнення міністра охорони здоров'я. 
  • Завтра, 18 травня, передбачається позачергове засідання ВР, де повинні розглядатися кадрові питання, зокрема і про відставку Степанова.