Максима Нефьодова звільнили з посади очільника митної служби / фото УНІАН

Міністр фінансів України Сергій Марченко заявив про рестарт Державної митної служби та Державної податкової служби і втрату довіри до керівників двох відомств Максима Нефьодова і Сергія Верланова, яких було сьогодні звільнено із займаних посад на позачерговому засіданні уряду.

Як сказано на сторінці Міністерства фінансів у соцмережі Facebook з посиланням на Марченка, глава Мінфіну на сьогоднішньому позачерговому засіданні уряду зробив подання на звільнення вищезазначених керівників податкової і митниці, яке підтримали всі члени Кабміну одностайно.

"Кадрові зміни в податковій і митній службах назріли давно. Я на цьому неодноразово наголошував. У суспільстві давно існує критична маса нереалізованих надій щодо діяльності митниці та податкової. Навіть у докризовий час керівництво цих служб виявилося нездатним виконувати покладені на них завдання. У сучасних умовах їх перебування на посадах було ризиком забезпечення фінансової безпеки. Вони втратили довіру людей і мали піти", - цитує прес-служба міністра.

Відео дня

Зазначається, що виконання обов'язків голови митниці тимчасово покладено на керівника одного з департаментів митниці Ігоря Муратова, а виконання обов'язків голови податкової - на заступника голови податкової Михайла Титарчука.

За словами глави Мінфіну, найближчими днями буде призначено нових керівників цих двох відомств.

"Паралельно ми готуємо інституційні зміни в обох відомствах. Формуємо нові управлінські команди. Визначаємо внутрішні структури і функціонал. Йдеться про рестарт обох служб. Прозорість - найкращий аргумент проти корупції і тіньових схем", - додав Марченко.

Читайте також"Дізнався на засіданні Кабміну": Нефьодов підтвердив своє звільнення з посади керівника митниці

Як повідомляв УНІАН, 24 квітня, на позачерговому засіданні Кабінет міністрів України звільнив керівника Державної митної служби Максима Нефьодова і голову Державної податкової служби Сергія Верланова.

Крім того, звільнено заступників Нефьодова Роберта Зелді, Сергія Пєтухова і Дениса Шендрика, а також заступника Верланова Дмитра Венцковського.

Останнім часом робота двох відомств зазнавала критики через провал з виконання дохідної частини держбюджету.

Більш того, 24 квітня, Верховна Рада прийняла постанову про створення Тимчасової слідчої комісії ВР з питань розслідування оприлюднених у ЗМІ фактів можливих корупційних дій посадових осіб органів державної влади, які призвели до значних втрат дохідної частини державного бюджету України.

Довідка УНІАН. Уряд у грудні 2018 року ухвалив рішення реорганізувати Державну фіскальну службу України шляхом поділу її на державні податкову і митну служби.

За підсумками конкурсного відбору голови податкової служби Кабмін 8 травня 2019 року призначила її керівником Сергія Верланова, який раніше обіймав посаду заступника міністра фінансів України, а 5 липня - першого заступника міністра економічного розвитку і торгівлі Максима Нефьодова керівником Державної митної служби.

Державна податкова служба офіційно запрацювала в Україні з серпня минулого року, а митна служба - з грудня.