Маас назвав теми, які обговорять глави МЗС "нормандської четвірки" \ REUTERS

 Міністр закордонних справ Німеччини Гайко Маас озвучив головні теми, які мають обговорити глави МЗС «нормандської четвірки» у вересні.

Читайте такожКулеба анонсував підготовку до зустрічі голів МЗС "нормандського формату" у вересні

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав на спільній прес-конференції з міністром закордонних справ Дмитром Кулебою у Києві.

Відео дня

Глава МЗС Німеччини зауважив, що у контексті очікуваного проведення зустрічі у «нормандському форматі» на рівні міністрів закордонних справ, яка має відбутися у вересні, треба говорити про те, яким чином реалізуються домовленості лідерів України, Росії, Німеччини та Франції, погоджені на саміті у Парижі у грудні 2019 року.

Зокрема, це стосується проголошеного режиму припинення вогню на Донбасі та контрольних механізмів спостереження за дотриманням перемир'я.

«Мова йде про те, щоб зміцнити й посилити перемир'я, і про це ми говоримо. Яким чином знайти механізм, яким чином простежувати порушення перемир'я», - пояснив Маас.

Він наголосив, що необхідно усіма засобами допомагати населенню, яке живе на Донбасі у надзвичайно складних умовах.

Маас додав, що головний заклик до сторін збройного конфлікту - не пом'якшувати зусилля з урегулювання. Також він відзначив потребу відкриття додаткових пунктів пропуску на лінії розмежування.

«Ми домовилися про багато проектів, які необхідно реалізовувати, і також у Парижі обговорювалася низка соціальних і економічних тем, над якими активно працюватимемо», - сказав Маас.

Крім того, він додав, що після з'ясування стану справ щодо підтвердження реалізації виконання зазначених напрямків з'явиться можливість обговорити і політичні аспекти, серед яких імплементація «формули Штайнмаєра», проведення місцевих виборів, яким чином відбудеться передача повноважень на східному кордоні, визначення повноважень військових.

«Це справи, які мають обговорюватися у «нормандському форматі» на рівні міністрів закордонних справ», - наголосив Маас.

Новини по темі:

22 серпня президент України Володимир Зеленський заявив, що зустріч радників лідерів країн «нормандського формату» має відбутися 28 серпня, потім планується зустріч глав МЗС і саміт на вищому рівні керівників України, Німеччини, Франції та РФ.

У Кремлі заявили про підготовку зустрічі помічників глав держав " нормандського формату"

Україна зацікавлена у збереженні нормандсько-Мінської інфраструктури-Кулеба

Єрмак: формулу Штайнмаєра обговорили на зустрічі в Нормандському форматі в Берліні