Міністр пояснив, якою може бути повторна люстрація / фото УНІАН

Міністр юстиції України Денис Малюська заявив, що повторна люстрація може розпочатися не раніше початку 2021 року.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він повідомив на прес-конференції, коментуючи рішення Європейського суду з прав людини, яким закон про люстрацію визнано таким, що порушує права людини.

Читайте такожПрофільний комітет Ради рекомендує нардепам розглянути проект постанови про звільнення Авакова

Відео дня

«Безумовно рішення ЄСПЛ ми будемо виконувати за двома напрямами: необхідно буде виплатити компенсацію тим хто виграв у ЄСПЛ і ми її виплатимо. Другий аспект це привести українське законодавство у відповідність до вимог конвенції. Ми вже розробили законопроект, який вносить у закон про очищення влади та внесли його на розгляд уряду. Уряд розгляне його, або наступної середи, або через тиждень. Потім законопроект буде внесено в парламент», - сказав міністр.

Малюська пояснив, що суть законопроекту полягає в тому, що буде створено орган - люстраційна комісія - який розглядатиме заяви осіб, що були люстровані. Зокрема щодо категорій осіб по яких ЄСПЛ дав висновок про недоцільність їхньої автоматичної люстрації. Такі особи будуть або поновлені на посадах, або отримають компенсацію за завдану шкоду.

Крім того, міністр зазначив, що частина люстрованих осіб такими і залишиться, «це топ-посадовці часів Януковича та члени уряду періоду його президентства, а по частині люстрація буде точно скасована». За його словами, мова йде про посадовців часів УРСР, адже люстрація чиновників радянського часу наразі не актуальна - сплило надто багато часу і немає небезпеки, що на держслужбу можуть потрапити чиновники часів СРСР.

Також він додав, що в кращому випадку відповідний законопроект буде прийнято восени, до кінця року може бути сформована люстраційна комісія і «з 2021 року за найоптимістичнішим сценарієм комісія почне перегляд справ люстрованих осіб».

Як повідомляв УНІАН, 17 жовтня 2019 року на сайті Євросуду з прав людини було оприлюднено рішення ЄСПЛ у справі «Полях та інші проти України». Справу було відкрито за скаргами п'ятьох держслужбовців.

Суд визнав, що люстрація державних службовців в Україні, яка стала можливою завдяки закону «Про очищення влади», порушила їхні права.

ЄСПЛ постановив, що стосовно трьох позивачів була порушена стаття 6 §1 (право на справедливий суд) Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод через велику тривалість розгляду в українських судах їхніх справ та стаття 8 (право на повагу до приватного і сімейного життя) цієї Конвенції - стосовно усіх п'ятьох позивачів.

Згідно з рішенням суду, Україна повинна виплатити кожному заявнику по 5 тис. євро як компенсацію за завдану моральну шкоду. Крім того, суд постановив, що перший заявник має отримати 1,5 тис. євро, а усі інші - по 300 євро у зв'язку з судовими витратами.

16 січня 2020 року Міністерство юстиції України подало апеляцію на рішення ЄСПЛ.

25 лютого Велика палата Європейського суду з прав людини відхилила апеляцію українського уряду на рішення ЄСПЛ, яким визнано порушення прав п’ятьох чиновників у зв’язку із застосуванням до них закону про люстрацію.

Закон «Про очищення влади» набув чинності 16 жовтня 2014 року. Він застосовується до осіб, які обіймали сукупно не менше одного року вищі керівні посади у період з 25 лютого 2010 року по 22 лютого 2014 року, і тих чиновників, які обіймали посади у період з 21 листопада 2013 року по 22 лютого 2014 року та не були звільнені у цей період з відповідних посад за власним бажанням. Ці люди не зможуть працювати в органах державної влади впродовж найближчих 10 років.