У Раді нагадали, що Крим - це Україна / фото УНІАН

Верховна Рада України ухвалила постанову про заяву ВР щодо нелегітимного проведення загальноросійського голосування по поправках до Конституції Російської Федерації на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя (№3736).

Як передає кореспондент УНІАН, за це рішення проголосували 306 із 367 народних депутатів, зареєстрованих в сесійній залі.

Постановою передбачається затвердити відповідну заяву ВР та доручити голові ВР забезпечити невідкладне направлення тексту Заяви до парламентів іноземних держав та міжнародних парламентських організацій.

Відео дня

Читайте такожУ Міноборони прокоментували можливість військової агресії РФ з окупованого Криму

Так, Верховна Рада закликає демократичні країни світу не визнавати результатів конституційного референдуму Російської Федерації у частині незаконного голосування на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, а також у частині голосування громадян України - мешканців тимчасово окупованих територій у Донецькій та Луганській областях з незаконно виданими паспортами громадянина Російської Федерації.

ВР також закликає членів парламентів іноземних держав та міжнародних парламентських організацій засудити проведення незаконного загальноросійського голосування по поправках до Конституції Російської Федерації на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, а також залучення до голосування мешканців тимчасово окупованих територій у Донецькій і Луганській областях із незаконно виданими паспортами громадянина Російської Федерації.

Читайте такожУ МЗС відреагували на введені російськими окупантами обмеження на виїзд з Криму до України

Крім того, український парламент закликає демократичні країни світу до продовження та посилення міжнародного політичного та економічного тиску на Російську Федерацію з метою відновлення суверенітету та територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів.

Постанова набирає чинності з дня її прийняття.

Як повідомляв УНІАН, всеросійське голосування щодо схвалення поправок до Конституції РФ тривало з 25 червня по 1 липня.

Голосування також незаконно організували на окупованих Росією територіях України - в Криму, Донецькій та Луганській областях.

Читайте такожУ Москві затримали понад 140 противників "обнулення" термінів Путіна - ЗМІ

Внесення змін до Конституції президент РФ Володимир Путін ініціював у січні. Тоді ж він заявив, що поправки мають бути схвалені всенародним голосуванням, хоча закон цього не вимагав.

Зміни до Конституції РФ передбачають "обнуління" президентських термінів Путіна - після прийняття поправок він зможе балотуватися ще на два терміни після 2024 року.

4 липня ці поправки набрали чинності.