Обшуки на Закарпатті - Угорщина шокувала заявою про громадянську війну / фото УНІАН

Євродепутати від правлячої партії Угорщини різко відреагували на обшуки в організаціях угорської громади та одного з їхніх лідерів на Закарпатті.

Про це йдеться у заяві депутатів Європарламенту від партії «Фідес» та іншої угорської політсили, цитує Європейська правда.

Читайте такожПравовий комітет Ради переніс розгляд законопроектів щодо КСУ на прохання Зеленського

Відео дня

«Українська влада створює на Закарпатті ситуацію громадянської війни. Ми вважаємо це ганебним і глибоко засуджуємо застосування озброєних сил українською владою проти лідерів і організацій угорської громади на Закарпатті", – йдеться у тексті заяви.

Угорці назвали обшуки СБУ «політично мотивованими» й порівняли «рейдерські дії» з методами Сталіна.

Крім того, парламентарі хочуть включити «це безпрецедентне порушення» до порядку денного пленарного засідання Європарламенту, натякнувши на перспективи України інтегруватися у ЄС і НАТО.

Також депутати заявили, що уряд України «роками зневажає права угорської меншини» й згадали про ухвалений Закон про мову, який нібито утискає права національної меншини.

Загострення відносин Києва і Будапешта: що відомо

  • У листопаді в місцевій Facebook-спільноті виклали відео, на якому депутати Сюртівської ОТГ співали після складання присяги, 21 листопада, національний гімн Угорщини. У посольстві ж відповіли, що громадяни співали не гімн, а молитву, яка стала у країні гімном.
  • 30 листопада співробітники Служби безпеки провели обшуки у лідера партії КМКС (Партія угорців України) Василя Брензовича, а також у ще декількох осіб. Кримінальне провадження стосується укладання фіктивних договорів угорських благодійних фондів. На думку правоохоронців, вони можуть завдати шкоди державній безпеці України. Своєю чергою, МЗС Угорщини закликало ОБСЄ направити у регіон своїх представників.
  • Відносини між Угорщиною та Україною значно погіршились на тлі інформації про спроби угорської сторони втручатись в українські місцеві вибори.