Опитування проведуть у день виборів / фото УНІАН

У партії "Слуга народу" заявляють, що найближчим часом буде офіційно представлено громадську організацію, яка займеться проведенням опитування 25 жовтня, анонсованого президентом Володимиром Зеленським.

Про це розповіла заступниця голови фракції СН Євгенія Кравчук в ефірі "Громадського радіо".

Читайте такожУ мережі показали, як може виглядати "бюлетень" опитування від Зеленського 25 жовтня (фото)

Відео дня

Вона пояснила, що орієнтири та напрямки п'яти запитань опитування обирав особисто Зеленський. А проводити його буде громадська організація.

"Я думаю, що найближчим часом про цю громадську організацію заявлять офіційно. Це буде якась громадська організація, яка буде цим займатись спільно із соціологами. Наскільки я знаю, розглядається варіант паралельно провести екзит-пол саме по відповідях людей, по цьому опитуванню, щоб його можна було оприлюднити одразу та звірити з офіційними результатами", – каже Кравчук.

Фінансувати процес, за словами Кравчук, будуть меценати, коштами "українського походження".

Читайте такожКравчук пояснив, навіщо Зеленський вирішив запитати українців про Донбас

"Є багато меценатів небайдужих людей, це не такі великі кошти, які виділять чи уже виділили на такий процес. Політичну відповідальність несе за це ініціатор цього опитування. Я впевнена, що всі оці страшилки найближчим часом будуть розвіяні. Кошти будуть українського походження. Законодавчо незакріплений цей юридичний вплив, але рішення у будь-якому випадку буде прийматись у парламенті", - сказала депутат.

Вона додала, що юридично опитування буде закріплено нардепами чи президентом у формі подання відповідного законопроекту.

Опитування 25 жовтня: що пропонує Зеленський

  • 13 жовтня президент Володимир Зеленський анонсував проведення 25 жовтня, у день місцевих виборів, всеукраїнського опитування з п’яти 5 важливих питань.
  • Ініційоване президентом загальнонаціональне опитування, на відміну від референдуму, не матиме прямих юридичних наслідків, проте дасть можливість кожному громадянину висловитися щодо важливих для суспільства питань. Держава ставить прямі запитання суспільству та отримує прямі відповіді без посередників, наголосили в Офісі президента.
  • 14 жовтня Зеленський назвав перше питання із всеукраїнського опитування: "Чи потрібно запровадити довічне ув'язнення за корупцію в особливо великих масштабах?".
  • Друге питання стосується вільної економічної зони на Донбасі.