Зеленський впевнений, що справа у МКС щодо Путіна має реальну перспективу / фото president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський впевнений, що справа у Міжнародному кримінальному суді, по якій видано ордер на арешт президента РФ Володимира Путіна, має реальну перспективу.

"Сьогодні маємо вагоме рішення міжнародної юстиції. У справі, у якій є реальна перспектива. Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт Путіна. Історичне рішення, з якого почнеться історична відповідальність. Керівник держави-терориста і ще одна посадова особа Росії офіційно стали підозрюваними у воєнному злочині. У депортації українських дітей – незаконному переміщенні тисяч наших дітей на територію держави-терориста", - наголосив президент у своєму вечірньому відеозверненні до українців.

Зеленський зауважив, що у кримінальних провадженнях, які розслідуються нашими правоохоронцями, вже зафіксовано понад 16 тисяч випадків примусової депортації окупантом українських дітей. Але реальна, повна кількість депортованих може бути значно більшою.

Відео дня

"Здійснити таку злочинну операцію було б неможливо без наказу найвищого керівника держави-терориста. Розділяти дітей із сім’ями, позбавляти їх будь-якої можливості зв’язатися з рідними, ховати дітей на території Росії, розпорошувати по віддалених регіонах – усе це очевидна державна політика Росії, державні рішення і державне зло. Яке починається саме з першої посадової особи цієї держави", - підкреслив глава держави.

Зеленський подякував команді прокурора Каріма Хана та Міжнародному кримінальному суду, і загалом усім у світі, хто допомагає Україні боротися за справедливість.

"Вдячний за принциповість і за готовність реально притягти до відповідальності тих, хто є винним", - зазначив він.

Президент нагадав, що наразі вдалося повернути трохи більш як 300 дітей з усіх, які були вивезені силою, вкрадені з України. Він підкреслив, що Україна має повернути всіх.

"Очевидно, що будемо й надалі робити все для цього. Для повернення кожного українця, кожної українки, кожної нашої дитини. І для реальної відповідальності всіх винних у цій депортації – від керівника держави-терориста до всіх виконавців", - сказав Зеленський.

Ордер МКС на арешт Путіна - що відомо

17 березня Міжнародний кримінальний суд Гааги видав ордери на арешт президента РФ Володимира Путіна та уповноваженої з прав дитини Марії Львової-Бєлової. Їх звинувачують в депортації українських дітей на територію Росії.

Глава ОПУ Андрій Єрмак пояснив, що Путіна та Львову-Бєлову підозрюють у незаконному примусовому переміщенні українських дітей. Їх можуть арештувати на території країн, які ратифікували Римський статут.

У свою чергу прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков назвав неприйнятним видачу ордера на арешт Путіна, а речниця МЗС Росії Марія Захарова заявила, що Москва не співпрацює з цим судом і його рішення не мають ніякого значення.

Вас також можуть зацікавити новини: