Аваков нагадав, що українські солдати гинуть за свою землю / Ілюстрація REUTERS

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков наголошує, що заяви першого заступника голови української делегації у Тимчасовій контактній групі Вітольда Фокіна щодо «особливого статусу» для всього Донбасу і загальної амністії бойовиків не відповідають національним інтересам України та є провокативними.

Про це повідомляє прес-служба МВС.

«Жоден наш солдат не має гинути через недолугі політичні спекуляції. Тому заява представника України у ТКГ Фокіна про загальну амністію та особливий статус для всієї території Донбасу є провокативною і не відповідає національним інтересам», - сказав Аваков.

Міністр закликав пам’ятати про те, що за кожен клаптик української землі на Донбасі загинули тисячі українських солдатів.

Скандальна заява Фокіна: що він запропонував

  • Перший заступник голови української делегації на переговорах у Мінську, екс-прем’єр-міністр Вітольд Фокін в інтерв’ю виданню «Страна» заявив, що виступає за надання особливого статусу всій території Донецької та Луганської областей, а не лише їх окупованій частині.
  • Про свою позицію щодо особливого статусу Фокін заявив, відповідаючи на запитання про амністію бойовиків. На його переконання, з обох сторін було скоєно багато злочинів, які мають бути розслідуванні, а винні мають понести покарання.
  • Також він зауважив, що готовий їхати на окуповану частину Донбасу для перемовин з бойовиками, якщо таке доручення дасть президент або парламент. За його словами, цю ідею підтримує й очільник української делегації на переговорах у Мінську щодо Донбасу Леонід Кравчук.

Фокін у мінській ТКГ: що було раніше

  • 30 липня президент Володимир Зеленський призначив Леоніда Кравчука головою української делегації в Тристоронній контактній групі в Мінську.
  • 4 серпня Кравчук заявив, що Вітольду Фокіну запропоновано посаду "координатора комунікацій всіх сторін" у складі ТКГ.
  • 18 серпня Фокін офіційно увійшов до складу переговорної групи.