Рада може продовжити "особливий статус" ОРДЛО / Ілюстрація REUTERS

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков зазначає, що парламент ближче до кінця року може розглянути питання щодо продовження дії закону щодо особливого порядку місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей.

Про це він сказав в ефірі телеканалу "112 Україна", відповідаючи на питання щодо того, що в грудні спливає термін дії цього закону, і чи є парламенті плани щодо продовження чинності цього закону чи внесення до нього змін.

Читайте такожЗеленський: ніхто не може впливати на зміну Конституції, крім народу України

Відео дня

"Альтернативні законопроекти, які б врегульовували це питання, станом на сьогодні у Верховній Раді не розглядалися. Якщо буде необхідно, якщо до цього часу не відбудуться додаткові зустрічі, не будуть напрацьовані інші варіанти виходу з цієї ситуації, або не буде запропоновано інших законодавчих ініціатив від народних депутатів, від президента України... щодо врегулювання аспектів управління частиною Луганської та Донецької області, то, скоріш за все, цей законопроект, так як і в минулому році... Буде прийматися рішення про продовження дії цього закону", - сказав Разумков.

На його думку, "це відбудеться ближче до кінця року, виходячи з необхідності".

Закон про "особливий статус" Донбасу: що він передбачає

  • 16 вересня 2014 року Верховна Рада ухвалила закон «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей», який на розгляд парламенту вніс тодішній президент Петро Порошенко. Передбачалося, що закон діятиме на три роки. Потім його чинність продовжували.
  • Згідно із законом, тимчасово особливий порядок місцевого самоврядування запроваджується на три роки, і «держава гарантує, відповідно до закону, недопущення кримінального переслідування, притягнення до кримінальної, адміністративної відповідальності та покарання осіб – учасників подій на території Донецької, Луганської областей».
  • Відповідно до закону, в окремих районах Донецької та Луганської областей передбачається здійснення відповідними територіальними громадами безпосередньо та через органи місцевого самоврядування місцевого самоврядування з додержанням Конституції та законів України, а також запровадження законами України особливого порядку призначення керівників органів прокуратури і судів, який передбачає участь органів місцевого самоврядування у вирішенні цих питань.
  • Документом передбачено, що держава гарантує право використання російської чи іншої мови «в суспільному та приватному житті, вивчення і підтримку російської і будь-яких інших мов, їх вільний розвиток і рівноправність».
  • Згідно із законом, держава надає підтримку соціально-економічному розвитку окремих районів Донецької та Луганської областей.
  • Закон передбачає «можливість створення рішенням міських, селищних, сільських рад із числа громадян України, які постійно проживають у відповідних населених пунктах, на добровільних засадах загонів народної міліції, на які покладається реалізація завдання з охорони громадського порядку в населених пунктах окремих районів і які реалізують повноваження, передбачені для них законами України, здійснення координації діяльності таких загонів з охорони громадського порядку в населених пунктах окремих районів відповідним сільським, селищним, міським головою тощо".
  • 12 грудня 2019 року Верховна Рада ухвалила зміни до закону, якими на один рік продовжила його чинність - по 31 грудня 2020 року.