В уряді розповіли про секрет надання Україні нового статусу партнерства / фото УНІАН

Рішення про надання Україні статусу партнера розширених можливостей НАТО приймалось через процедуру «за замовчуванням». Угорщина, яка донедавна блокувала в Альянсі всі рішення щодо України, цього разу не висловила застережень.

Про це в інтерв’ю «ТСН» розповіла віце-прем'єр з питань євроінтеграції Ольга Стефанішина, відповідаючи на питання про позицію Угорщини щодо нового статусу партнерства для Києва.

«Тут я розкажу вам невеличкий секрет. Рішення про надання Україні цього статусу відбувалося за так званою процедурою “за замовчуванням”. Був наданий певний період часу для Північноатлантичної Ради для того, щоб висловити свої застереження, стосовно ухвалення цього рішення і цей час спливав у минулу п’ятницю (12 червня - прим. ред) о 16:30. На момент закінчення терміну жодна з країн свої зауваження не висловила. Так рішення вважалося автоматично ухваленим», - зазначила віце-прем’єр.  

Відео дня

При цьому Будапешт, за її словами, як і раніше блокує комісію «Україна-НАТО».

«Що стосується Угорщини, насправді ситуація в контексті блокування комісії Україна-НАТО не змінилася. Це блокування відбувається, водночас, я би сказала, що є різні рівні. Тобто є операційний постійний діалог на високому рівні, де продовжується блокування», - наголосила Стефанішина.

За її словами, «магічних рішень» цієї проблеми немає.

«Зараз потужно ведеться робота на рівні дипломатичних служб. Я думаю, що вона достатньо успішна. Вже наступного тижня відбудеться засідання українсько-угорської комісії з питань економічного співробітництва, яку очолює міністр закордонних справ», - підсумувала віце-прем’єр.

Як повідомляв УНІАН, 12 червня НАТО визнало Україну учасником Партнерства розширених можливостей.

Як партнер розширених можливостей, Україна отримає користь від розширеного доступу до програм взаємосумісності військ. Також Україна отримає більш широку можливість брати участь у військових навчаннях НАТО і здійснювати більший обмін інформацією, в тому числі набутим досвідом.