Ілюстрація REUTERS

Коронавірус в Україні підняв питання американських лабораторій з дослідження вірусів, які працюють у нашій країні.

Читайте такожФранція: поки немає доказів зв’язку пандемії з китайською лабораторією

Посольство США в Україні відповіло на заяву депутатів від "Опозиційної платформи За життя" Рената Кузьміна і Віктора Медведчука. Нещодавно вони послали запит Володимиру Зеленському про 15 американських біологічних лабораторій в Україні, які куруються Пентагоном. Тобто - військовим відомством США.

Відео дня

14 квітня Кузьмін опублікував на своїй сторінці уFacebook текст цього запиту. У ньому йдеться, що за час роботи цих лабораторій в Україні постійно відбувалися спалахи різноманітних вірусів, які супроводжувалися смертю.

При цьому в роботі лабораторій українська влада вже знаходила порушень, які могли бути причиною витоку штамів, стверджують автори запиту.

Також нардепи нагадують, що робота лабораторій почалася за Ющенка й Тимошенко, потім припинилася за Януковича й відновилася вже за Порошенка.

У зв'язку з чим Кузьмін і Медведчук поставили Зеленському запитання — як фінансуються ці лабораторії і як українська влада їх контролює.

false
false
false

22 квітня посольство США в Україні опублікувало офіційну позицію з цього приводу.

"Програма боротьби з біологічною загрозою Міністерства оборони США працює в Україні разом з українським урядом над забезпеченням консолідованого і захищеного зберігання збудників хвороб і загрозливих токсинів у відповідних державних установах, так щоб при цьому можна було проводити мирні дослідження та розробляти вакцини", - йдеться в повідомленні диппредставництва.

У посольстві заявляють, що Український Науково-Технологічний Центр (УНТЦ/STCU), про який згадує Кузьмін у своєму запиті, — це міжурядова організація, створена ще в 1993 році. Зараз до неї, крім України й США, входять Азербайджан, Європейський Союз, Грузія, Молдова та Узбекистан.

"Наші спільні зусилля допомагають гарантувати, що небезпечні збудники не потраплять  до чужих рук. Ми пишаємося тим, що співпрацюємо з Міністерством охорони здоров'я, Державною службою України з питань безпеки харчових продуктів та захисту прав споживачів, Національною академією аграрних наук і Міністерством оборони", - заявили дипломати США.

Дані, викладені Кузьміним і Медведчуком, у посольстві назвали "російської дезінформацією".