Україні погрожують припиненням безвізу з ЄС / фото УНІАН

Призупинення дії безвізового режиму з Європейським Союзом для громадян України через рішення Конституційного суду щодо електронного декларування чиновників є передчасною спекуляцією.

Про це репортер Радіо Свобода Рікард Йозвяк написав у Twitter.

"Передчасна спекуляція, що Україна може втратити візову лібералізацію з ЄС через вчорашній розгром електронних декларацій. Це є "ядерним заходом", і ЄС рідко приводить у дію це одразу. Найбільш імовірно, що відбудеться затримка з виплатою макрофінансової допомоги", - наголосив Йозвяк.

Раніше у ЗМІ з'явилася інформація, що в Євросоюзі можуть запустити механізм призупинення безвізового режиму з Україною через рішення Конституційного суду. Зокрема медіа повідомляли про відповідний лист представника України при Європейському Союзі Миколи Точицького до віце-прем'єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольги Стефанішиної.

Водночас, на прохання УНІАН у прес-службі Точицького відмовились надати копію цього листа. "Перепрошуємо, але ми не коментуємо внутрішнє державне листування", - повідомили УНІАН у дипломатичній установі.

Читайте такожЗбільшує ризики призупинення безвізу: експерт розповів про наслідки рішення КСУ щодо антикорупційного законодавства

Атака КСУ на антикорупційні органи

  • 27 жовтня Конституційний суд за поданням 47 народних депутатів ухвалив рішення, яким скасував статтю 366-1 Кримінального кодексу, котрою передбачено відповідальність за недостовірне декларування. Також КС визнав неконституційними положення законів про перевірку е-декларацій чиновників і скасував право НАЗК перевіряти декларації та виявляти конфлікт інтересів.
  • Конституційний суд своїм рішенням позбавив Нацагентство з питань запобігання корупції доступу до державних реєстрів, необхідних для проведення спецперевірок декларацій кандидатів на керівні посади до органів влади. Без цієї перевірки жоден керівник державного органу не може бути офіційно призначений.
  • 28 жовтня через рішення КС Нацагентство з питань запобігання корупції закрило доступ до Єдиного державного реєстру декларацій.
  • У НАБУ заявили, що через рішення КС всі справи про недостовірне декларування закриють, а викриті на зловживаннях посадовці уникнуть відповідальності.
  • 28 жовтня в Європейському Союзі нагадали, що надання фінансової допомоги Україні пов'язане з незалежними, ефективними і вільними від політичного тиску антикорупційними органами.