Ілюстрація / REUTERS

У Міністерстві оборони розповіли про можливості, які надає Україні статус члена Програми розширених можливостей НАТО (NATO’s Enhanced Opportunities Program – EOP), який вона отримала 12 червня.

Як передає кореспондент УНІАН, на прес-конференції офіцер відділу Головного управління військового співробітництва і верифікації Збройних сил капітан Юлія Щукіна зауважила, що, по-перше, Україна зможе брати участь у плануванні операцій Альянсу й отримає допуск до всіх його навчань, що дасть доступ до передового досвіду та пріоритетної сертифікації сил і засобів.

Читайте такожУ НАТО розповіли, яку вигоду отримали КНР та Росія від пандемії

Відео дня

Крім того, додала Щукіна, представники України зможуть обіймати посади в штаб-квартирі та структурах НАТО.

За її словами, участь у програмі також передбачає поглиблення співпраці з підтримки безпеки в акваторії Чорного моря. «Програма також передбачає спільну протидію кіберзагрозам, міжнародному тероризму і організованій злочинності. А іншою перевагою є допуск представників держави зі статусом EOP до навчань НАТО з кібербезпеки та розширення можливостей участі у навчально-тренувальних заходах за цією тематикою», - зазначила офіцер.

Вона наголосила, що це не вичерпний перелік можливостей, які надаються державам зі статусом EOP, адже НАТО надає додаткові переваги різним країнам залежно від їхніх потреб.

Довідка УНІАН. Україна отримала статус члена Програми розширених можливостей НАТО 12 червня.

Програма розширених можливостей НАТО (NATO’s Enhanced Opportunities Program – EOP) була започаткована на Уельському саміті НАТО у вересні 2014 року для надання окремим країнам-партнерам механізмів досягнення та підтримання максимальної взаємосумісності з НАТО.

EOP дозволяє країні-партнеру досягти так званої секторальної взаємосумісності з НАТО (на рівні системи логістики, зв’язку, управління військами, конкретних родів військ тощо). Крім того, EOP дає запрошеним до неї країнам-партнерам низку особливих можливостей взаємодії з НАТО.