Кулеба застеріг РФ від втручання у справи Білорусі / Фото УНІАН

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба застерігає Росію від кроків, які можуть призвести до підриву політичного суверенітету Білорусі і дестабілізації ситуації в регіоні.

Читайте такожЛукашенко "посилює" кордон з Україною і закриває з Литвою і Польщею

Як ідеться на сайті МЗС, про це Кулеба сказав під час термінових дебатів щодо ситуації у Білорусі в рамках 45-ї сесії Ради ООН з прав людини.

Відео дня

Міністр наголосив на позиції України щодо абсолютної неприпустимості втручання у внутрішні справи Білорусі, окремо привернувши увагу до дій Росії.

«Ми застерігаємо Російську Федерацію від кроків, які можуть призвести до підриву політичного суверенітету Білорусі та подальшої дестабілізації ситуації в регіоні в цілому», - акцентував Кулеба.

Також він наголосив на важливості відстеження ситуації у Білорусі із залученням міжнародних правозахисних механізмів і закликав верховного комісара ООН з прав людини та спеціальні процедури Ради з прав людини ООН своєчасно і всебічно продовжувати такий моніторинг, а також закликав офіційний Мінськ до конструктивної взаємодії зі згаданими інститутами.

Міністр зауважив, що прагнення білоруського суспільства пов’язані виключно з реалізацією фундаментальних демократичних свобод, а насильницька реакція влади країни на цей мирний запит не відповідає універсальним зобов’язанням держав щодо захисту прав людини.

«Білоруське суспільство ставить єдину мету - захистити свій вибір і право на вільне волевиявлення. Це справжнє і невід’ємне прагнення, що випливає з цінності людської гідності і є фундаментальним стрижнем будь-якого демократичного суспільства», – підкреслив Кулеба.

Він нагадав, що країни Люблінського трикутника (Україна, Литва і Польща) були серед перших, хто закликав офіційний Мінськ до стриманості та діалогу, проте у відповідь лише лунають безпідставні звинувачення.

Очікується, що за підсумками дебатів буде схвалено ініційовану ЄС резолюцію Ради з прав людини ООН «Ситуація з правами людини у Білорусі, пов’язана з президентськими виборами 2020 року», співавтором якої стала і Україна. З огляду на неприйняття цивілізованим світом масових порушень прав людини учасників післявиборчих протестів у Білорусі, документ передбачає запровадження механізму моніторингу ситуації з боку верховного комісара ООН з прав людини.

Що відбувається в Білорусі: хроніка протестів