Зеленський розповів, як би діяв на місці Лукашенка / фото president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський висловив переконання, що Олександру Лукашенку слід протягом місяця провести повторні президентські вибори в країні за участю міжнародних спостерігачів.

Читайте такожЛукашенко заявив, що розбереться з протестувальниками "найближчими днями"

Про це президент України заявив в інтерв'ю Euronews.

Відео дня

"Уявімо, що я впевнена людина. Я впевнений у виборі народу. Як я можу всіх заспокоїти? Я б точно сказав: "Протягом місяця буде нове голосування. І я беру участь в нових виборах. Хто ще хоче брати участь - вперед", - сказав Зеленський.

Як би діяв Зеленський

Він зазначив, що на ці вибори необхідно запросити усіх міжнародних спостерігачів. "Я б сказав народу Білорусі: "Будь ласка, вибирайте, кого хочете". І після цього результату більше не буде питань. Я впевнений в цьому", - додав він.

"Якщо Лукашенко переміг - він переміг. Якщо виграє хтось інший, то це хтось інший, але всі б заспокоїлись, все було б, без крові, це було б справедливо та увійшло б в історію", - переконаний президент.

Що цьому передувало

  • 9 серпня в Республіці Білорусь відбулися президентські вибори.
  • 14 серпня ЦВК оголосила остаточні їхні результати. За Олександра Лукашенка проголосували 80,1%, за його головного опонента Світлану Тихановську - 10,1%.
  • Тисячі жителів Білорусі, не згодних з результатами виборів, вийшли на акції протесту, сталися сутички із силовиками, розгорілася політична криза.
  • Від Лукашенка вимагають піти у відставку, в містах проходять наймасовіші в пострадянський час акції протесту, робітники ключових промислових підприємств оголосили страйк.
  • За даними МВС Білорусі, було затримано близько 7 тисяч учасників акцій. 13 серпня їх почали випускати з ізоляторів.
  • Лукашенко неодноразово заявляв, що ситуацію в Білорусі розхитують ззовні та домовився з президентом РФ Володимиром Путіним спільно реагувати "в разі загострення ситуації в частині зовнішніх загроз".
  • Також Лукашенко доручив МЗС попередити лідерів окремих країн ЄС та України "про відповідальність за розпалювання заворушень".