Путін сказав все, що думає про Україну / Фото: REUTERS

Президент РФ Володимир Путін накинувся з критикою на Україну через законопроект Володимира Зеленського про корінні народи.

Відповідні заяви він зробив в інтерв'ю каналу "Росія 24", відповідаючи на питання про законодавчу ініціативу українського лідера. Згідно із законопроектом, етічні росіяни не будуть зараховуватися до корінних народів України.

"Напевно, потрібно згадати, як виникла Україна, як держава. Це породження радянського періоду. Більшовики, організовуючи Радянський Союз, створили союзні республіки, і Україну", - висловився він»

Відео дня

Далі Путін пустився в міркування про історію і згадав Переяславську Раду 1654 року. На його думку, території, яка були отримані Росією в результаті Переяславських угод, були населені етнічними росіянами.

"Говорити про росіян як про "некорінний народ» - це просто некоректно, смішно і нерозумно", - продовжив він.

Читайте такожДерждума РФ образилася на законопроект Зеленського про корінні народи

Далі Путін порівняв законопроект Зеленського з практикою німецького нацизму.

"Сам по собі поділ на корінні, першосортні, другосортні категорії людей  - це вже точно нагадує теорію і практику нацистської Німеччини. А як бути людям зі змішаною кров'ю? Сам Зеленський - єврей за національністю», - уклав він.

Суть законопроекту про корінні народи

  • 18 травня президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради як невідкладний проект закону «про корінні народи України» (№ 5506).
  • Документ дає визначення "корінним народам", чітко відокремлюючи їх від етнічних національних меншин, а також визначає права таких народів (зокрема - освітні, мовні, представницькі).
  • Так, росіяни, угорці чи румуни в Україні є національними меншинами, бо мають свою державу за межами регіону проживання. Водночас, корінними народами України, які сформувалися на території Кримського півострова, є кримські татари, караїми, кримчаки.