REUTERS

У Міністерстві закордонних справ України закликають міжнародну спільноту не заплющувати очі на згортання демократії в Росії, реабілітацію радянського вождя Йосипа Сталіна та цензурування історії.

Про це йдеться у заяві, оприлюдненій прес-службою МЗС України.

Читайте такожПутін виправдав Сталіна: "не заплямував" себе контактами з Гітлером

Відео дня

У зовнішньополітичному відомстві нагадали, що 5 серпня Україна вшановує пам’ять жертв Великого терору 1937-1938 років. Саме цього дня 1937 року набрала чинності постанова Політбюро ЦК ВКП(б) «Про антирадянські елементи», яка запустила маховик масового знищення. Жертвами репресій стали мільйони людей. «В Україні Великий терор став продовженням Голодомору, але головний удар був спрямований не на селянство, а на інтелектуальну еліту нації. Репресії в Україні були особливо жорстокими, адже Кремль намагався упокорити бунтівну українську націю, яка щойно здійснила спробу утворити свою незалежну державу», - наголосили у МЗС. Протягом кількох днів жовтня-листопада у карельському урочищі Сандармох було страчено майже 300 представників української інтелігенції - вчених, митців, державних діячів. Серед них творець модерного українського театру Лесь Курбас, поет-неокласик Микола Зеров, драматург Микола Куліш, письменники Валер’ян Підмогильний, Марко Вороний, Олекса Слісаренко.

У МЗС висловлюють жаль, що репресії не відійшли в минуле з розпадом СРСР. «Сьогодні в Росії активно відроджується культ Сталіна, а політика історичної пам’яті спрямована на замовчування, применшення або виправдання злочинів радянської влади. Мало того, репресії в дусі сталінського НКВД тривають і сьогодні. Окупувавши Крим і частину Донбасу, Росія провадить на цих територіях масові репресії. Убивства, зникнення людей, арешти, несправедливі суди та жорстокі тортури стали там повсякденним явищем», - заявили у відомстві.

Читайте такожІсторик спіймав Путіна на брехні щодо Другої світової війни

У цьому зв'язку дипломати нагадали, що жертвою переслідувань у Криму стала ціла нація – кримські татари, корінний народ півострова. Ця політика стала продовженням злочину депортації кримськотатарського народу 1944 року.

У МЗС вважають, що особливу увагу світу мають привертати непоодинокі випадки політичних переслідувань в Росії тих, хто бореться за встановлення історичної справедливості. Зокрема, нагадали про засудження відомого історика та правозахисника Юрія Дмитрієва, який і відкрив правду про репресії в урочищі Сандармох. «Саме тридцятирічна діяльність Дмитрієва з викриття злочинів радянського режиму під час Великого терору і стала справжньою причиною його переслідувань», - переконані у відомстві.

«Міжнародна спільнота не має права заплющувати очі на такі кричущі порушення прав людини в Росії, на згортання демократії, реабілітацію Сталіна та цензурування історії. Адже сталінський дух необхідний нинішньому керівництву Кремля для того, щоб забезпечити собі необмежену владу, а також реалізувати свої агресивні плани відродження російської імперії», - наголошується у заяві.