ЄС продовжив антиросійські санкції / shutterstock.com

Європейська Рада офіційно продовжила на півроку, до 31 січня 2021 року, чинність економічних санкцій, що пов'язані з банківським, фінансовим та енергетичним секторами Росії.

Про це йдеться в повідомленні на сайті Європейської Ради.

"Європейська Рада сьогодні вирішила продовжити санкції, спрямовані на конкретні економічні сектори Російської Федерації на наступні шість місяців – до 31 січня 2021 року", - йдеться в повідомленні.

Відео дня

Читайте такожРада Європи продовжила на рік план дій для України

Це рішення ґрунтується на останньому аналізі стану виконання Мінських угод, що, як передбачалося, мали бути виконані ще до 31 грудня 2015 року. Рішення про продовження чинності цих санкцій було ухвалене на засіданні Європейської Ради, що відбулося 19 червня в рамках відеоконференції.

"Враховуючи, що повне виконання ще не було реалізовано, лідери ЄС ухвалили політичне рішення продовжити економічні санкції проти Росії", - наголошується в повідомленні.

Як повідомляв УНІАН, 31 липня 2014 року Євросоюз запровадив проти Росії економічні санкції, спрямовані на конкретні сектори економіки.

У березні 2015 року лідери ЄС вирішили пов’язати ці санкції з виконанням Мінських домовленостей. Після цього ЄС неодноразово продовжував чинність цих санкцій на півроку. Попереднього разу санкції було продовжено в грудні 2019 року до 31 липня 2020 року. Обмежувальні заходи стосуються фінансового, енергетичного і оборонного секторів РФ, а також товарів подвійного призначення.

Читайте такожЛідери ЄС продовжили економічні санкції проти Росії

Також йдеться про обмеження доступу до первинних і вторинних ринків капіталу ЄС п’ятьох провідних російських фінансових інституцій з мажоритарною часткою державної власності у статутному капіталі та їхніх дочірніх компаній з контрольним пакетом акцій, створених поза межами ЄС.

Крім того, санкції застосовано до трьох провідних російських енергетичних та трьох оборонних компаній.

Застосовується експортна та імпортна заборона і на торгівлю зброєю, запроваджується заборона на експортування товарів подвійного призначення для використання у військових цілях або для кінцевих споживачів товарів військового призначення у Росії, обмежується доступ РФ до окремих чутливих технологій та послуг, що можуть бути використані для розробки та пошуку родовищ нафти.